Η απίθανη κλοπή των χελωνών-σύμβολο από τα νησιά Γκαλαπάγκος

Είναι μία από τις πιο ασυνήθιστες αυτή η κλοπή, που καταγράφηκε στα νησιά Γκαλαπάγκος, και αφορά 123 μωρά γιγαντιαίων χελωνών.

Οι γιγάντιες χελώνες είναι αναμφίβολα το σύμβολο των νησιών και της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής και υπενθυμίζουν το πώς ο Δαρβίνος συνέβαλε στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Τα νησιά είναι γνωστά για τη χλωρίδα και την πανίδα τους. Η συνολική έκτασή τους είναι 3.000 τετραγωνικά μίλια και είναι προστατευόμενος βιότοπος και κατοικία δεκάδων ειδών ζώων που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Αυτό προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, αλλά έχει επίσης κάνει το εξωτικό είδος στόχο των εγκληματιών άγριας ζωής.

Σύμφωνα με τις αρχές, η εγκατάσταση, η οποία έγινε στόχος κλοπής, δεν ήταν επαρκώς φυλασσόμενη, δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας ή αισθητήρες φωτός.

«Οι χελώνες είναι ακριβώς εκεί. Αν κάποιος θέλει να πάει νύχτα και να τις κλέψει, μπορεί» σχολίασε εκπρόσωπός των αρχών.

Ο υπουργός περιβάλλοντος του Εκουαδόρ δήλωσε ότι οι χελώνες που εκλάπησαν από το κέντρο αναπαραγωγής στο νησί Ιζαμπέλα ανήκουν στα είδη Chelonoidis vicina και Chelonoidis guntheri.

Όταν ο Δαρβίνος έφτασε στα νησιά με το HMS Beagle, πλοίο του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας το 1835, γρήγορα έμαθε ότι υπήρχε κάτι ενδιαφέρον που αφορούσε τα γιγάντια ερπετά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Οι κάτοικοι, όπως έχω πει, δηλώνουν ότι μπορούν να διακρίνουν τις χελώνες από τα διάφορα νησιά και ότι διαφέρουν όχι μόνο ως προς το μέγεθος αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά» γράφει στο «The Voyage of the Beagle».

Παρατήρησε παρόμοια διαφοροποίηση μεταξύ ειδών πουλιών και φυτών σε κάθε ένα από τα μεμονωμένα νησιά.

Τα ευρήματα που συγκέντρωσε τον βοήθησαν να αναπτύξει τη νέα θεωρία της εξέλιξης, εξηγώντας πώς τα νέα είδη μπορούσαν να αποκλίνουν από έναν κοινό πρόγονο υπό τις πιέσεις της φυσικής επιλογής.

Οι συνολικοί αριθμοί των χελωνών μειώθηκαν από πάνω από 250.000 τον 16ο αιώνα σε περίπου 3.000 τη δεκαετία του 1970, αλλά έχουν ανακάμψει χάρη σε προγράμματα αναπαραγωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Telegraph».

Ακόμα και τα 15 είδη των γιγάντιων χελωνών που είδε ο Δαρβίνος έχουν μειωθεί σε μόλις 11 σήμερα και μερικά είναι κοντά στην εξαφάνιση.

Νωρίτερα φέτος 26 χελώνες που είχαν λαθραία μεταφερθεί στο Περού επιστράφηκαν στα νησιά.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...