• Αρχική
  • Άρθρα
  • H Εθνική Δεξιά συσπειρώνεται: Πολλά υποσχόμενη συνάντηση Τράμπ -Μπολσονάρου τον Μάρτιο

H Εθνική Δεξιά συσπειρώνεται: Πολλά υποσχόμενη συνάντηση Τράμπ -Μπολσονάρου τον Μάρτιο

Ο επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Μάρτιο,

δήλωσε χθες Πέμπτη από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, αναγγέλλοντας τον ερχομό μιας «πολύ διαφορετικής» σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

   «Έχουμε σχεδόν καταλήξει σε μια ημερομηνία, στην αρχή του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα. Θα γίνει ανακοίνωση επίσημα λίαν συντόμως», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο νέος επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας, ο Ερνέστου Αραούζου.

   Η επίσκεψη του Μπολσονάρου θα αναδείξει «το νέο όραμα» για μια «σχέση εταίρων μεταξύ της Βραζιλίας και των ΗΠΑ», που θα βρίσκεται σε «επίπεδο πολύ διαφορετικό, πιο βαθύ» από οποτεδήποτε άλλοτε, προεξόφλησε ο Αραούζου.

Ο Μπολσονάρου, που ανήκει στην Ενθική Δεξιά, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ, θέλουν να δουν να πέφτει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ενώ επικρίνουν επίσης σκληρά τις κυβερνήσεις της Νικαράγουας και της Κούβας.

   Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, είπε ο Αραούζου, συμφωνεί με αυτή των ΗΠΑ ότι η Κούβα αποτελεί «μεγάλο μέρος του προβλήματος» στη Βενεζουέλα, ότι διαδραματίζει «θλιβερό ρόλο για την παραμονή της δικτατορίας του Μαδούρο στην εξουσία».

   Οι Τραμπ και Μπολσονάρου επίσης μοιράζονται ταυτόσημες απόψεις για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, καθώς και για τις σχέσεις με την Κίνα.

   Ο Μπολσονάρου, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα καλλιεργήσει πολύ πιο στενή σχέση με την Ουάσινγκτον, έπειτα από μια δεκαετία και πλέον κυβερνήσεων της βραζιλιάνικης αριστεράς.

«Είμαι θαυμαστής του προέδρου Τραμπ. Θέλει να κάνει τις ΗΠΑ σπουδαίες ξανά. Θέλω μια σπουδαία Βραζιλία», είχε πει ο Μπολσονάρου μετά την επικράτησή του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

   Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ συνεχάρη θερμά τον Μπολσονάρου μέσω Twitter, χαιρετίζοντας τη «σπουδαία» ομιλία του στην τελετή και διαβεβαιώνοντάς τον «οι ΗΠΑ είναι μαζί σου».

Για να καταλάβει κανείς για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η ταύτιση απόψεων Τράμπ και Μπολσονάρου, καθώς και τα όσα ειπώθηκαν για νέο όραμα μιας βαθύτερης σχέσης των δυο χωρών, πρέπει να έχει διαβάσει Λιακόπουλο.

Πρέπει να σκέφτεται με βάση την ύπαρξη των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, της Εθνικής Δεξιάς που στηρίζει την ύπαρξη ισχυρών εθνών-κρατών (Τράμπ, Πούτιν, Μπολσονάρου ) από τη μία και της αριστερόστροφης Νέας Τάξης Πραγμάτων, που επιδιώκει την παγκοσμιοποίηση από την άλλη (ΟΗΕ, Ρότσιλντ, Σόρος κτλ).

Αν κανείς δεν σκέφτεται βάσει των παραπάνω δεδομένων, απλά δεν μπορεί να βρει λογική εξήγηση για τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη.

(φώτο: Eurokinissi)