Γιλντιρίμ: Η απαίτηση για προνομιακή αντιμετώπιση των δύο Ελλήνων είναι παράλογη

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ

όπως δηλώνει σε  συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής: «Η νομική διαδικασία την οποία αντιμετωπίζουν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που εισήλθαν παράνομα στην Τουρκία, είναι η ίδια που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι παραβιάζουν τους τουρκικούς νόμους».

Βρίσκει παράλογη την όποια απαίτηση για προνομιακή μεταχείριση, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξετάζονται από τις τουρκικές αρχές τα ψηφιακά στοιχεία που κατείχαν οι στρατιώτες, ενώ υποστηρίζει ότι το ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης ήταν στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο Έλληνες κρατούμενοι τυγχάνουν δίκαιας μεταχείρισης, επικαλούμενος το γεγονός ότι οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου έχουν διαρκή πρόσβαση, ενώ από τις 2 Μαρτίου, οπότε και συνελήφθησαν, τους έχουν επισκεφθεί οι οικογένειές τους, ένας ιερέας και ένας Ευρωβουλευτής.

Ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος συνάντησε σήμερα για δεύτερη φορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στη φυλακή της Αδριανούπολης.

Κάλεσε ξανά την Ελλάδα να απέχει από τη δημιουργία προβλημάτων και να επιδείξει ώριμη στάση, επικρίνοντας και τη στάση του ελληνικού Τύπου, ενώ απέδωσε την ένταση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο, ελληνική θάλασσα, όπως είπε, παραγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους.

Ο Γιλντιρίμ προκρίνει τον διαρκή διάλογο ως μέσο αποσυμπίεσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, αποκαλύπτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και προτάσσει τον τουρισμό και τις μεταφορές ως μέσο ενίσχυσης των σχέσεων των δύο λαών.

Προτείνει τέλος οι δύο χώρες να εστιάσουν σε έργα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος κάνοντας ευθεία αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2020.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu