Γιατί η πτώση της τουρκικής λίρας, απειλεί Τουρκία και Ευρώπη

Το πτωτικό σερί της τουρκικής λίρας συνεχίζεται, θέτοντας σε κίνδυνο την τουρκική οικονομία, αλλά γεννώντας ανησυχίες και για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην Ευρώπη.

Υπό πίεση βρίσκεται και σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ συνεχίζει να ανησυχεί τις αγορές.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «οικονομική πολιορκία» και «πισώπλατο μαχαίρωμα», σημειώνοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία είναι, στην πραγματικότητα, η συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Οι οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας και η επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ «τρομάζει» τους επενδυτές, οι οποίοι και εγκαταλείπουν την τουρκική λίρα, με την τάση φυγής μάλιστα να εξαπλώνεται στο σύνολο των αγορών μετοχών. Τι βρίσκεται, όμως, πίσω από την πτώση της τουρκική λίρας και ποια είναι η σημασία αυτού του sell-off που βρίσκεται σε εξέλιξη;

Όπως παρατηρεί το AP, από τη μία η τουρκική οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα και από την άλλη, η οικονομική πολιτική που υιοθετεί ο Ερντογάν (ο οποίος στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά της αύξησης των επιτοκίων, ενώ πρόσφατα, ερωτήματα δημιούργησε και η απόφασή του να διορίσει υπουργό Οικονομικών τον γαμπρό του) προξενούν ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να απομακρύνουν τα χρήματά τους και από τις τουρκικές μετοχές και ομόλογα, καθώς η λίρα υποτιμάται. Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ενίσχυσε τις ανησυχίες στις αγορές.

Η πτώση της λίρας συνιστά πρόβλημα για τις τουρκικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Αυτά καθιστά τα δάνεια σε δολάρια ακόμη πιο ακριβά ως προς την αποπληρωμή τους, επομένως η απότομη πτώση της λίρας εγείρει φόβους ενδεχόμενων χρεοκοπιών επιχειρήσεων, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τις τράπεζες — εξελίξεις που θα έπλητταν περαιτέρω την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, η πτώση του νομίσματος αναμένεται να αυξήσει το κόστος διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν στην Τουρκία, καθώς οι εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές. Οι τιμές είναι ήδη αυξημένες κατά 16% σε σχέση με πέρυσι και οι απώλειες που γνώρισε η λίρα την τελευταία εβδομάδα δεν μπορούν παρά να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος θα μπορούσε μάλιστα να έχει αντίκτυπο και εκτός της Τουρκίας, αφού θα μπορούσαν να πληγούν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία. Σημειωτέον ότι το ευρώ «έπεσε» σε χαμηλό 13 μηνών την Παρασκευή, ενώ στο «κόκκινο» βρέθηκαν και οι μετοχές. Την ίδια ώρα, οι αναταραχές στην Τουρκία οδηγούν τους επενδυτές σε επαναξιολόγηση των τοποθετήσεών τους και σε άλλες αναδυόμενες αγορές, αφού ήδη τα τεκταινόμενα εντός Τουρκίας ασκούν πιέσεις στο σύνολο των αναδυόμενων αγορών.

Ακόμη, η Ευρώπη φαίνεται ανήσυχη επειδή βασίζεται στην Τουρκία για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο ενός σοβαρού κύματος προσφύγων από την Τουρκία θα δημιουργούσε σημαντικό πολιτικό ζήτημα.

sputniknews.gr

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu