Γερμανία: Οξύνεται η ενδοκυβερνητική κρίση για το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι καθαίρεσε την επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF), που δεχόταν σφοδρές επικρίσεις εξαιτίας σωρείας παρατυπιών σε χιλιάδες αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου, εν μέσω της ενδοκυβερνητικής διένεξης που προκαλούν οι διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης--η οποία κάθε άλλο παρά μοιάζει να οδεύει σε αποκλιμάκωση, αντιθέτως εντείνεται.

 

Η απόφαση του Ζεεχόφερ, επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ανακοινώθηκε ενώ η διένεξη πλέον οδεύει στο αποκορύφωμά της κι απειλεί ακόμη και να διαλύσει την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού».

Η Γιούτα Κορτ, η επικεφαλής τηςBAMF, δέχθηκε καταιγισμό επικρίσεων έπειτα από μια εσωτερική έρευνα για 4.568 αποφάσεις χορήγησης ασύλου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παράρτημα της υπηρεσίας στη Βρέμη αψηφούσε εσκεμμένα και συστηματικά τις νομικές διατάξεις και τον κανονισμό της υπηρεσίας και «πωλούσε» άσυλο σε αιτούντες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο Ζεεχόφερ είχε ενημερώσει την Κορτ για την απόφασή του «να την απαλλάξει από τα καθήκοντά της» την Τετάρτη.

Το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης της ή η αντικαταστάτριά της στην ηγεσία τηςBAMF, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, θα ανακοινωθεί σύντομα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Δεν ήταν διαθέσιμο κανένα στέλεχος στο Γραφείο Τύπου τηςBAMF για να σχολιάσει την είδηση. Την απόφαση του Ζεεχόφερ αποκάλυψε πρώτο το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Η βουλεύτρια των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP, αντιπολίτευση) Λίντα Τόιτεμπεργκ αναφερόμενη στην καθαίρεση της Κορτ–η οποία δεν ανέλαβε την ηγεσία τηςBAMF παρά το 2017–έκανε λόγο περί μιας «θυσίας αμνού».

Η διένεξη ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της Χριστιανικής Ένωσης απειλεί την πολιτική σταθερότητα στη Γερμανία και θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κυβέρνησης υπό την Άγγελα Μέρκελ, μόλις τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Η Μέρκελ επιδιώκει να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και να ληφθούν αποφάσεις ει δυνατόν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής τηςΕΕ (28η-29η Ιουνίου). ΤοCSU όμως δεν δείχνει καμία διάθεση να περιμένει μέχρι τότε κι ο Ζεεχόφερ διαμηνύει ότι ενδέχεται να αναλάβει δράση άμεσα και μονομερώς.

Ο Ζεεχόφερ, το κόμμα του οποίου πιέζεται καθώς είναι αντιμέτωπο με μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, απαιτεί μεταξύ άλλων η Γερμανία να αρνείται την είσοδο στους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες μέλη στη νότια πτέρυγα τηςΕΕ, αλλά η Μέρκελ, χωρίς απαραιτήτως να απορρίπτει το σύνολο των προτάσεών του, αντιτείνει πως πρέπει να συμφωνηθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. ΗCDU πρότεινε σε μια προσπάθεια συμβιβασμού να επαναπροωθούνται κατευθείαν πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου έχουν ήδη απορριφθεί σε άλλες χώρες. Η CDU πρότεινε επίσης να συναφθούν διμερείς συμφωνίες για την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για να τους δοθεί άσυλο σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Οι θέσεις του Ζεεχόφερ μοιάζουν να έχουν μεγάλη απήχηση στη γερμανική κοινή γνώμη: δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κατέγραψε ότι το 86% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της άμεσης απέλασης των μεταναστών οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται.

Κι ο Ζεεχόφερ επιμένει: σε δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι αυτή προκάλεσε «διχασμό στην Ευρώπη», με την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες το 2015. Απαντούσε στη δήλωση στελέχους της CDU ότι οι προτάσεις του θα «διχάσουν και θα αποδυναμώσουν κι άλλο την Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu