• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γερμανία: Η αξία των αδειών για εξαγωγές όπλων μειώθηκε κατά 7%

Γερμανία: Η αξία των αδειών για εξαγωγές όπλων μειώθηκε κατά 7%

Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας ενέκρινε το 2017 εξαγωγές όπλων που είχαν αξία 7% κατώτερη από εκείνες της αμέσως προηγούμενης χρονιάς, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτήν την Τρίτη, επικαλούμενες μια έκθεση η οποία θα εξεταστεί και θα επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο σήμερα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που περιέχονται στην έκθεση, η αξία των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων μειώθηκε κατά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, στα 6,24 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017, ποσό που συνάδει με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο, διευκρίνισαν οι πηγές.

Η χώρα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), αλλά το ζήτημα αυτό παραμένει ευαίσθητο στη Γερμανία, δοθείσης της ιστορίας της στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησε τον Φεβρουάριο να περιορίσει τις εξαγωγές όπλων ακόμη περισσότερο και να καταβάλλει προσπάθειες για να εναρμονιστούν οι κανόνες όσον αφορά τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εγκρίσεις πώλησης όπλων σε χώρες-μη μέλη του NATO και της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 3,795 δισεκ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας μεγάλων παραγγελιών, όπως η πώληση ενός πολεμικού πλοίου στην Αλγερία και ενός υποβρυχίου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

Οι εγκρίσεις για την πώληση μικρότερων όπλων παρέμειναν σταθερές στα 47,8 εκατομμύρια ευρώ, με τη Γαλλία να είναι ο κυριότερος αγοραστής τους.

Η Γερμανία εξάλλου έγινε η τρίτη χώρα-μέλος της

ΕΕ που άρχισε να διενεργεί ελέγχους μετά τις παραδόσεις των όπλων που εξήγαγε το 2017, σύμφωνα με τις πηγές.

Έλεγχοι αυτού του είδους διενεργήθηκαν στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, διευκρίνισαν.