• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γενικός διευθυντής ΙΑΤΑ για Λευκορωσία: Απαράδεκτη συμπεριφορά, αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά

Γενικός διευθυντής ΙΑΤΑ για Λευκορωσία: Απαράδεκτη συμπεριφορά, αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά

Ο επικεφαλής του οργανισμού που εκπροσωπεί τις περισσότερες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες χαιρέτισε σήμερα τη διεθνή έρευνα για την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία και είπε ότι ο κόσμος πρέπει να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν θα επαναληφθούν.

«Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα. Πρέπει να έχουμε μέτρα για να διασφαλίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά», δήλωσε στο Reuters ο Γουίλι Γουλς, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε χθες να ερευνήσει την αναγκαστική προσγείωση. Η Λευκορωσία έχει ισχυριστεί ότι η ενέργεια αυτή ήρθε σε συνέχεια απειλής για βόμβα.

Ο Γουόλς δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως η απειλή ήταν κατασκευασμένη. «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος μπορούσε απλά να κάτσει και να επιτρέψει αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή να συνεχιστεί χωρίς κάποιου είδους διαμαρτυρία», δήλωσε ο Γουόλς σε συνέντευξη.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν έκτοτε αλλάξει τα δρομολόγια των αεροσκαφών τους, προκειμένου να αποφεύγουν τη Λευκορωσία, που αποτελεί διάδρομο μεταξύ της δυτικής Ευρώπης προς τη Μόσχα, ή ακόμα και την Ασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) έχει συστήσει σε εγχώριες και ξένες αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Οι δυσκολίες για τις αεροπορικές εταιρείες
Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο που έχει το γεγονός πως οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να αποφεύγουν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο, ο Γουόλς δήλωσε πως «δεν είναι μη διαχειρίσιμο, αλλά δύσκολο», κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πολλές μεγάλης απόστασης πτήσεις έχουν πολύ λιγότερους από το συνηθισμένο επιβάτες.

Σε μια περίοδο με κανονική ζήτηση, οι αλλαγές πορείας μπορεί να απαιτήσουν περισσότερα καύσιμα, το οποίο σημαίνει ότι επιτρέπονται λιγότεροι επιβάτες ή εμπορεύματα στο αεροσκάφος, δήλωσε.

Οι όποιες περαιτέρω προσπάθειες του στενότερου συμμάχου της Λευκορωσίας, της Ρωσίας, να αποτρέψει τις αεροπορικές εταιρείες από το να χρησιμοποιούν τον δικό της εναέριο χώρο για να παρακάμψουν τη Λευκορωσία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ανησυχία, δήλωσε ο ίδιος.

(φωτο: pexels)