Γελάνε ακόμα οι Ρώσοι!! Δείτε πόσα πληρώσαμε παραπάνω για φ.α. λόγω κυρώσεων

Είμαστε ακόμα στη...«σωστή πλευρά της ιστορίας»;;;;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να υπερπληρώσει περίπου 185 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου από τότε που επέβαλε αυτοτραυματιστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας», σύμφωνα όσα υπολογίζουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα με τη σειρά τους τα στοιχεία της Eurostat.

Τα ποσά είναι τεράστια και ισοδυναμούν με το μισό περίπου χρέος της Ελλάδας, το οποίο το περασμένο καλοκαίρι άγγιξε τα 400δισ. ευρώ!


«Από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν οι Βρυξέλλες άρχισαν για πρώτη φορά να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, οι μέσες μηνιαίες δαπάνες της ΕΕ για εισαγωγή φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί στα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, 7,7 δισ. ευρώ έχουν δαπανηθεί για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ενώ τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για φυσικό αέριο αγωγών. Εν τω μεταξύ, κατά το έτος πριν από την επιβολή των κυρώσεων, οι ευρωπαϊκές χώρες πλήρωσαν κατά μέσο όρο 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ για φυσικό αέριο (3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για αέριο αγωγών· 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για υγροποιημένο αέριο)».

Έτσι, εκτιμάται ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ένα διάστημα 20 μηνών δαπάνησαν συνολικά 304 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου.

Για παράδειγμα, από τον Απρίλιο του 2017 έως το τέλος του 2021, η ΕΕ δαπάνησε 186 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου και από το 2013 έως το 2021 η αξία αυτών των εισαγωγών ήταν 292 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, παρά τη μείωση του όγκου της προσφοράς, έχει λάβει επιπλέον 14 δισ. ευρώ λόγω της εκτίναξης των τιμών.

απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί