«Οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα συναντούν περίπλοκα εμπόδια και δυσκολίες εξαιτίας της επιμονής του Ισραήλ να παρουσιάσει, την Παρασκευή, ένα χάρτη αποχώρησης ο οποίος δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένας χάρτης νέας ανάπτυξης και αναδιάταξης του ισραηλινού στρατού και όχι μια πραγματική αποχώρηση», είπε μία από τις πηγές αυτές.
«Το Ισραήλ συνεχίζει να καθυστερεί και να εμποδίζει τη συμφωνία ώστε να συνεχίσει την πολιτική του, που είναι ένας πόλεμος εξόντωσης», πρόσθεσε άλλη πηγή.
Σύμφωνα με την πρώτη παλαιστινιακή πηγή, ο χάρτης, που παρουσιάσθηκε από το Ισραήλ, «προβλέπει τη διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων σε περισσότερο από το 40% της επιφάνειας της λωρίδας της Γάζας» , ολόγυρα στο έδαφος αυτό των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει υποστεί καταστροφές από περισσότερο από 21 μήνες πολέμου.
Όπως έκανε γνωστό αυτή η πηγή, το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς «απορρίπτει σταθερά» αυτό το σχέδιο, το οποίο έχει στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να στοιβάξει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους σε ένα τμήμα της δυτικής Ράφα, προετοιμάζοντας την αναγκαστική μετακίνηση του πληθυσμού προς την Αίγυπτο ή άλλες χώρες».
«Η Χαμάς απαίτησε μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ’ όλες τις ζώνες που ανακαταλήφθηκαν από το Ισραήλ μετά τις 2 Μαρτίου 2025» στη λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε η δεύτερη πηγή.
Η ίδια πηγή υπογράμμισε πως έχουν πραγματοποιηθεί εντούτοις «πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανταλλαγής των ομήρων, που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, με Παλαιστινίους, που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo