Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Άσαντ έχει κερδίσει τον πόλεμο στη Συρία

«Ο Άσαντ κέρδισε τον πόλεμο, αλλά όχι την ειρήνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Την αποφασιστικότητα της Δαμασκού να απελευθερώσει την επαρχία Ιντλίμπ διεμήνυσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει κερδίσει τον εμπφύλιο πόλεμο στη χώρα, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, παρατηρώντας εντούτοις ότι δεν θα μπορέσει να «κερδίσει την ειρήνη» χωρίς μια πολιτική λύση που θα υποστηριχθεί από διεθνείς διαμεσολαβητές.

«Ο Άσαντ κέρδισε τον πόλεμο, πρέπει να το πούμε αυτό. Αλλά δεν έχει κερδίσει την ειρήνη», σημείωσε σήμερα ο Λετριάν, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δύση θα λάβει δράση εάν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, στη μάχη στην επαρχία Ιντλίμπ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ακόμη και εάν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφερναν να επανακτήσουν τον έλεγχο της Ιντλίμπ — το τελευταίο τρομοκρατικό οχυρό — αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.

Ο Λεντριάν σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία θα εκμεταλλευτεί την περίσταση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα, για να προωθήσει μια ειρηνική λύση στη Συρία, ενώ τώρα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους εγγυητές ειρήνης στην περιοχή (Ρωσία, Τουρκία και Ιράν) για να τους πείσει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στον Άσαντ για πολιτικό διάλογο μετά τη λήξη του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουάλεμ, επεσήμανε ότι οι απειλές των ΗΠΑ περί χτυπημάτων στη Συρία, εν μέσω αναφορών για υποτιθέμενα σχέδια από τη Δαμασκό να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, δεν θα αλλάξουν τα σχέδια της κυβέρνησης να απελευθερώσει την επαρχία Ιντλίμπ από τους τρομοκράτες.

«Όλα όσα λέγονται από τις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα του συριακού λαού και του συριακού στρατού να απελευθερώσουν την Ιντλίμπ και να βάλουν τέλος στην τρομοκρατία στη Συρία», δήλωσε ο ίδιος.

Από Sputnik

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu