• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γάλλος πρέσβης στα Σκόπια: Η επιλογή στο δημοψήφισμα είναι «Βόρεια Μακεδονία» ή «Βόρεια Κορέα»

Γάλλος πρέσβης στα Σκόπια: Η επιλογή στο δημοψήφισμα είναι «Βόρεια Μακεδονία» ή «Βόρεια Κορέα»

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γάλλου πρεσβευτή Κριστιάν Τιμονιέ στα Σκόπια κατά την οποία υποστηρίζει ότι η επιλογή των πολιτών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα».

«Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές. Για να το πω χωρίς περιστροφές: Η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, μιλώντας την Παρασκευή σε δημόσια συζήτηση στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ

Μακρόν σε Σκοπιανούς: «Καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά αυτή αφορά στο μέλλον σας»

Ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε σήμερα, Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την πρόοδο και την προετοιμασία της χώρας για το μέλλον.

Μετά τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς και τους καγκελάριους Γερμανίας και Αυστρίας Μέρκελ και Κουρτς, ο Μακρόν πήρε τη σκυτάλη τονίζοντας ότι καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά η συγκεκριμένη περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρη στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια.

«Γνωρίζω όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα. Αλλά από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια… Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες ουδείς ήλπιζε ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία.

«Αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια. Αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.