• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γαλλία- Σαουδική Αραβία: Εν μέσω αντιδράσεων για τον πόλεμο στην Υεμένη, σαουδαραβικό πλοίο…..

Γαλλία- Σαουδική Αραβία: Εν μέσω αντιδράσεων για τον πόλεμο στην Υεμένη, σαουδαραβικό πλοίο…..

Στο ισπανικό λιμάνι Σανταντέρ έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί το σαουδαραβικό πλοίο το οποίο δεν μπόρεσε να φορτώσει στο γαλλικό λιμάνι της Χάβρης στρατιωτικό εξοπλισμό εξαιτίας της προσφυγής στη δικαιοσύνη μιας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο ακριβώς λόγο έδεσε στο Σανταντέρ το σαουδαραβικό πλοίο, ούτε για πόσο διάστημα θα παραμείνει εκεί.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το εν λόγω πλοίο.

Η ACAT, η Ένωση Χριστιανών για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων, κατέθεσε την Πέμπτη έκτακτη προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού καταγγέλλοντας ότι η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία από τη Γαλλία παραβιάζει μία συνθήκη του ΟΗΕ καθώς αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στην Υεμένη.

Γάλλος δικαστής απέρριψε την προσφυγή, όμως το πλοίο Bahri-Yanbu αναχώρησε για το Σανταντέρ χωρίς τα όπλα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το Ριάντ ηγείται ενός αραβικού συνασπισμού που επεμβαίνει στην Υεμένη στηρίζοντας τον κυβερνητικό στρατό εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι. Ο εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί τέσσερα χρόνια έχει καταστρέψει την Υεμένη, έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι, και έχει ωθήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στα πρόθυρα λιμού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ριάντ, το οποίο αποκάλεσε σύμμαχο κλειδί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τον διαβεβαίωσε ότι τα όπλα τα οποία θα παραλάμβανε το πλοίο δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.

Ωστόσο απόρρητη έκθεση της υπηρεσίας Πληροφοριών του γαλλικού στρατού (DRM), η οποία δημοσιεύθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Disclose τον Απρίλιο, ανέφερε ότι γαλλικά όπλα χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων στην Υεμένη.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, με τη Γαλλία και τη Βρετανία να έχουν συνασπιστεί εναντίον της Γερμανίας η οποία επιθυμεί αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για τις πωλήσεις.

Από την πλευρά του το Βέλγιο είναι έτοιμο να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, αν αυτά χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις σε άλλες χώρες, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι βελγικές αρχές.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •