Γαλλία: Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά ΜΜΕ – Πώς επιλέγουν να ενημερωθούν

Ένας YouTuber απευθύνεται σε πολύ μεγαλύτερο κοινό πλέον από ό,τι οι παραδοσιακές εφημερίδες

Η παγκόσμια έκθεση αναφοράς του 2024, για τα ΜΜΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι τα βίντεο στο διαδίκτυο είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης στους νέους.

«Το βίντεο γίνεται μία ακόμη πιο σημαντική πηγή ειδήσεων στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων», υπογραμμίζει η έκθεση του ινστιτούτου του Reuters για τη μελέτη της δημοσιογραφίας, που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ετήσια έκθεση για την ψηφιακή αναζήτηση της είδησης στηρίζεται σε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την εταιρία YouGov σε 95.000 ανθρώπους σε 47 χώρες.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο παρακολουθούν τουλάχιστον ένα σύντομο (διάρκειας μερικών λεπτών) βίντεο για ένα ειδησεογραφικό θέμα κάθε εβδομάδα.

Πρόβλημα για τα παραδοσιακά ΜΜΕ: σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) αυτής της θέασης βίντεο γίνεται στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έναντι μόνο 22% για τους ιστοτόπους τους, κάτι που θέτει ένα ζήτημα για την ικανότητά τους να κερδίζουν χρήματα.

Η έκθεση αναδεικνύει ιδιαίτερα την περίπτωση του Γάλλου Ουγκό Ντεκρίπτ (Hugo Décrypte) (παρατσούκλι του 27χρονου Ουγκό Τραβέρ) το μέσο του οποίου απασχολεί 25 άτομα.

«Με 2,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στο κανάλι του στο YouTube και 5,7 εκατ. στο TikTok έγινε μια μεγάλη πηγή ειδήσεων για τους νεαρούς Γάλλους», σημειώνει η έκθεση.

Η έκθεση παραθέτει παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες, όπως ο Βρετανός Τζακ Κέλι (Jack Kelly) ή ο Αμερικανός Βίτους Σπέχαρ (Vitus Spehar).

«Οι καταναλωτές έχουν εύκολη πρόσβαση στα βίντεο και μεγάλη ποικιλία περιεχομένου γι’ αυτό και τα προτιμούν. Όμως πολλά παραδοσιακά ΜΜΕ επιμένουν σε μια κουλτούρα κειμένου και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν», σχολιάζει ο Νικ Νιούμαν, ο κύριος συντάκτης της έρευνας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί