• Αρχική
  • Άρθρα
  • G7: Καταδίκη της σύλληψης Προτασέβιτς και απειλή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

G7: Καταδίκη της σύλληψης Προτασέβιτς και απειλή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7, ανακοίνωσαν την Πέμπτη (27/05) ότι καταδικάζουν την σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και απείλησαν με εφαρμογή νέων κυρώσεων, το Μινσκ.


«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ) και η υψηλή αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την χωρίς προηγούμενο πράξη των αρχών της Λευκορωσίας να συλλάβουν τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς και τη σύντροφό του Σοφία Σοπέγκα, αφού εξανάγκασαν την πτήση FR4978 με την οποία ταξίδευαν, να προσγειωθεί στο Μινσκ, στις 23 Μαΐου», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της G7.

Η G7 καταδίκασε επίσης, τις πράξεις της Λευκορωσίας που οδήγησαν στην κατεπείγουσα προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair, οι οποίες «έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος της πτήσης».


«Απαιτούμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς, όπως και άλλων δημοσιογράφων και πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στην Λευκορωσία. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, ακόμα και μέσω περαιτέρω κυρώσεων, όπου κρίνεται απαραίτητο, για να προωθήσουμε τη λογοδοσία για τις ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας».

Το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης στο Μινσκ, της πτήσης της Ryanair από Αθήνα προς Βίλνιους, πυροδότησε ένα κύμα κριτικής από Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι κατηγόρησαν τις αρχές της Λευκορωσίας ότι παρεμβαίνουν στην πολιτική αεροπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η εκτροπή της πτήσης ήταν «σοβαρή και επικίνδυνη» ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι «μια τέτοια πράξη δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη».Το 2013, το αεροπλάνο του Προέδρου Ίβο Μοράλες αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση στην Αυστρία κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο του «κυνηγιού» του Έντουαρντ Σνόουντεν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας. Ωστόσο, ο πρώην πράκτορας της CIA δεν ήταν ποτέ στο αεροσκάφος.