• Αρχική
  • Άρθρα
  • Φρανσουά Ολάντ: Αυτή η συμφωνία είναι μια όμορφη νίκη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό

Φρανσουά Ολάντ: Αυτή η συμφωνία είναι μια όμορφη νίκη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ήταν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλής.

 

Οι παρουσιάσεις του βιβλίου του, το οποίο αφορά το παρασκήνιο της πενταετούς θητείας του, έχουν προσελκύσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλη τη Γαλλία και αυτή η φρενίτιδα δεν έχει λήξει.

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη στην πολιτική και πολλοί λένε ότι συνέβαλε στη βελτίωση της κατάστασης της γαλλίας και στη διατήρηση της ενωμένης Ευρώπης μέχρι στιγμής.

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε στα «Νέα» και σχολίασε και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών.

Δείτε εδώ μέρος της συνέντευξης:

-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η οποία προβλέπει το τέλος των σχεδίων βοήθειας στη χώρα, ήταν ο λόγος πρόκλησης αντιδράσεων όταν ήσασταν πρόεδρος;

Αυτή είναι η έκβαση μιας μακράς αλληλουχίας γεγονότων, πολύ μακράς για οτν ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη: αυτήν την οποία ήθελα να εισηγηθώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015, για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αυτή ήταν η δέσμευσή μου. Χρειάστηκαν πολλές συζητήσεις, ειδικά με τους Γερμανούς φίλους μας, για να καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία που επιτρέπει σήμερα αυτή την κατάληξη. Θα ήθελα να χαιρετίσω όλους τους συντελεστές αυτού του αποτελέσματος. Πρώτα τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή διαπραγματεύτηκε αυτήν τη συμφωνία, την οποία δεν ήταν εύκολο να δεχθεί. Στη συνέχεια, την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιστάθηκε στην πίεση που υπήρχε στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του συνασπισμού της. Επίσης κρίσιμο ρόλο διαδραμάτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τέλος, ο ελληνικός λαός ο οποίος έκανε πολλές θυσίες. Ομως η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη Γαλλία και αν δεν είχα πείσει την κυρία Μέρκελ και τους εταίρους της ευρωζώνης, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί, γεγονός το οποίο θα συνιστούσε πολύ κακή απόφαση, γιατί θα σήμαινε το τέλος της αντίληψης μιας ευρωζώνης βασισμένης στην αλληλεγγύη.

-Ποιο σημείο της συμφωνίας θα βελτιώνατε;

Είναι πάντα εύκολο να σχολιάζουμε όταν δεν κατέχουμε πλέον θέση ευθύνης, η αλήθεια όμως είναι ότι θεωρώ πως αυτή η τελική συμφωνία έφθασε λίγο αργά, διότι θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς όσον αφορά την ελάφρυνση του βάρους του χρέους. Μια μικρή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα έιχε επιτρέπει μια πραγματική ελάφρυνση, διατηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για διατήρηση του διαρθρωτικού της πλεονάσματος. Η Ευρώπη παίρνει σωστές αποφάσεις αλλά τις παίρνει αργά. Αλλά αυτή η συμφωνία είναι μια όμορφη νίκη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

-Ποια έιναι η γνώμη σας για τη θέση των Ευρωπαίων εταίρων γενικά και των Γερμανών ειδικότερα απέναντι στην Ελλάδα; Απέδειξαν την αλληλεγγύη τους, όπως ζητήσατε όταν ήσασταν πρόεδρος; Ή μήπως προέβησαν στα ελάχιστα;

Οι Ευρωπαίοι διστάζουν πάντα μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης. Αν δεν υπήρχαν σταθερές δεσμεύσεις από τον Αλέξη Τσίπρα νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ακολουθούσαν τη θέση που είχα υιοθετήσει εγώ. Κάποιοι είχαν τη βούληση να τιμωρήσουν την ψήφο των Ελλήνων στο δημοψήφισμα. Έπρεπε να αποφευχθεί η ιδέα μιας Ευρώπης ως συνόλου που θα είχε απορρίψει μια κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι θα είχε προχωρήσει στην ιδεολογία της Αριστεράς. Το σημαντικό για μένα ήταν μια αλληλεγγύη που δεν έχει αντικειμενικά κριτήρια. Ήταν δύσκολο γιατί στην αρχή της συνάντησης των αρχηγών κρατών της ζώνης του ευρώ το 2015 ένιωσα ότι ορισμένες χώρες πίστευαν ότι η Ελλάδα δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.