• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Φωτιά» στην Ιταλία: Πως αντέδρασε ο Σαλβίνι μετά την απόφαση των αρχών να αποβιβάσουν μετανάστες στη χώρα

«Φωτιά» στην Ιταλία: Πως αντέδρασε ο Σαλβίνι μετά την απόφαση των αρχών να αποβιβάσουν μετανάστες στη χώρα

Κλιμακώνεται η ένταση για το μεταναστευτικό και στην Ιταλία

Το διασωστικό πλοίο Ocean Viking κατευθύνεται στο λιμάνι του Τάραντα, στη νότια Ιταλία, μετά την άδεια που του έδωσε σήμερα η κυβέρνηση για την αποβίβαση 176 μεταναστών. Η απόφαση προκάλεσε την οργή του Ματέο Σαλβίνι, αρχηγού της Λέγκας.

Το εν λόγω διασωστικό έχει ναυλωθεί από τις ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) και «Μεσόγειος S.O.S», ενώ η προσέγγισή του συμπίπτει με μια αύξηση των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία μόνοι τους με έναν στολίσκο μικρών σκαφών.

Ο Ματεό Σαλβίνι όταν βρισκόταν στη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, είχε απαγορεύσει «αυστηρώς και δια ροπάλου» την είσοδο διασωστικών» πλοίων στα λιμάνια της χώρας, με αποτέλεσμα να μένουν μεσοπέλαγα στη Μεσόγειο για πολλές ημέρες μέχρι να λάβουν τυχόν άδεια για να προσεγγίσουν κάποιο λιμάνι.

Ο πρώην υπουργός όταν έλαβε τη σχετική ενημέρωση, κατήγγειλε αμέσως την απόφαση για ελλιμενιμσμό του Ocean Viking. «Το Ocean Viking είναι μια γαλλική ΜΚΟ που φέρει σημαία Νορβηγίας. Μπορείτε να μου πείτε γιατί πρέπει να έρθει στην Ιταλία;» έγραψε στο Twitter.

Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία χωρίς βοήθεια από ΜΚΟ και το φαινόμενο αυτό μάλιστα έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Προς επίρρωση, περισσότεροι από 200 μετανάστες που επέβαιναν σε τρεις βάρκες έφθασαν στο νησί Λαμπεντούζα χθες μόνοι τους.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι 822 μετανάστες έχουν έρθει στην Ιταλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, χωρίς να υπολογίζονται οι 176 που επιβαίνουν στο Ocean Viking και αναμένεται να αποβιβαστούν αύριο, σε σύγκριση με 1.007 ολόκληρο τον Οκτώβριο πέρυσι.

Υπουργοί Εσωτερικών από πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο κατανομής μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σε μια συμφωνία που είχε σκοπό να ελαφρύνει την πίεση στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Η Ρώμη είχε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες της ΕΕ θα συμμετείχαν στο σχέδιο, αλλά από την περασμένη εβδομάδα μόνο δύο επιπλέον χώρες εκδήλωσαν τέτοια πρόθεση. Δεν είναι σαφές ποιες χώρες, και αν αυτές είναι μέλη της ΕΕ, θα παραλάβουν μετανάστες του Ocean Viking.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •