• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Εύρηκα»: Φοιτητής έλυσε πρόβλημα που απασχολούσε τη Φυσική επί 100 χρόνια!

«Εύρηκα»: Φοιτητής έλυσε πρόβλημα που απασχολούσε τη Φυσική επί 100 χρόνια!

Ένα «αίνιγμα» που έμεινε άλυτο, για περισσότερα από 100 χρόνια και «βασάνιζε» τους επιστήμονες της Φυσικής, κατάφερε να λύσει ένας φοιτητής στην Ελβετία.

Για πάνω από 100 χρόνια, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να λύσουν ένα πρόβλημα Φυσικής: Γιατί οι φυσαλίδες αέρα, που βρίσκονται μέσα σε ένα στενό κάθετο σωλήνα, δεν θα ανεβαίνουν προς τα πάνω και κολλούν στο εσωτερικό του σωλήνα;

Ο Wassim Dhaouadi, ένας φοιτητής από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (École Polytechnique Fédérale de Lausanne), έλυσε αυτό το πρόβλημα σύμφωνα με την Neue Züricher Zeitung.

Χρησιμοποιώντας τη συμβολομετρική μέθοδο έρευνας, ο σπουδαστής ανακάλυψε ένα λεπτό στρώμα μεταξύ της φυσαλίδας και του υγρού, το οποίο, που σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα θεωρίες, δεν κολλάει στον σωλήνα, αλλά κινείται εξαιρετικά αργά. Η ταχύτητα με την οποία κινείται, μάλιστα, είναι τόσο αργή που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι.

«Χάρηκα που κατάφερα να λύσω αυτό το πρόβλημα στη Φυσική νωρίς στο πρόγραμμα σπουδών μου. Είναι ένας νέος τρόπος σκέψης που διαφέρει από τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε και ξέρουμε από πριν ότι υπάρχει λύση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν ήξερα αν θα καταφέρω να το επιλύσω», δήλωσε ο Dhaouadi.

(φώτο: Pexels-πηγή: sputniknews.gr)