Εξοπλίζονται τα Σκόπια από Τουρκία και ΗΠΑ

Η Τουρκία έχει δωρίσει συνολικά στρατιωτικό υλικό άνω των 20 εκατ. ευρώ μόνο τον τελευταίο χρόνο, στον στρατό της ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια, Ömür Şölendil, δήλωσε ότι στα πλαίσια της φιλίας μεταξύ των Σκοπίων και της Τουρκίας έχουν υπογραφεί 28 συμφωνίες για στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση των Σκοπιανών στις τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες.

 

Συνολικά έχει παραλάβει πολεμικό υλικό αξίας 150 εκατ. ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια από τη Τουρκία.

Ο σκοπιανός Στρατός παρέλαβε δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού και από τις ΗΠΑ αξίας 850 χιλιάδες δολαρίων, πριν λίγο καιρό

Ο σκοπιανός ΥΠΑΜ , δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δωρίσει συνολικά εξοπλισμό αξίας 120.000.000 δολαρίων, από την ανεξαρτησία της χώρας , ο οποίος αποτελεί μέρος «μιας ευρείας και συνολικής συνεργασίας μέσα στο πνεύμα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΠΓΔΜ-ΗΠΑ».

«Η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων, από στρατηγικές αναλύσεις για την συνδρομή των εμπειρογνωμόνων στην κοινή συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Γολέβσκι .

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αυτής και ιστοσελίδες που καταγράφουν τις εξελίξεις στον χώρο των στρατιωτικών εξοπλισμών παγκοσμίως, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πΓΔΜ διαθέτουν:

Άρματα μάχης

T-72: 31

Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού

BMP-2: 11

MT-LB: 11

BTR-80: 12 για χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις

BTR-70: 60

TM-170 «Hermelin»: 115

Σε εφεδρεία βρίσκονται επίσης δέκα Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού «Λεωνίδας» που παραχώρησε η Ελλάδα και τριάντα Μ-113

Πυροβολικό

Όσον αφορά το πυροβολικό η πΓΔΜ διαθέτει δώδεκα πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών ΒΜ-21 Grad και άλλους δώδεκα γιουγκοσλαβικής προέλευσης Μ-63.

Διαθέτει επίσης 144 ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 και 121,92 mm.

Αεροπορία

Την Αεροπορία του κράτους αυτού αποτελούν 6 επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-24 εκ των οποίων τα 4 είναι εκσυγχρονισμένα από την ισραηλινή Elbit και 6 μεταφορικά ελικόπτερα Mil Mi-17 εκ των οποίων επίσης 4 είναι εκσυγχρονισμένα από την ίδια ισραηλινή βιομηχανία.