• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έξαλλος ο Ερντογάν με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μ.Ανατολή: «Πρόκειται για σχέδιο κατοχής»

Έξαλλος ο Ερντογάν με το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μ.Ανατολή: «Πρόκειται για σχέδιο κατοχής»

Η Ουάσιγκτον αποκάλυψε το ειρηνευτικό σχέδιο με την ονομασία «Συμφωνία του Αιώνα» με την πρόταση να αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις του Τελ Αβίβ στους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του απορρίπτει την ειρηνευτική πρόταση του Τραμπ για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, σχολιάζοντας ότι η αποκαλούμενη «Συμφωνία του Αιώνα» είναι στην πραγματικότητα «σχέδιο κατοχής».

«Το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή δεν είναι σχέδιο για την εγκαθίδρυση της ειρήνης» ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας σε Πακιστανούς βουλευτές στο Ισλαμαμπάντ. «Είναι σχέδιο κατοχής» τόνισε.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της “Συμφωνία του Αιώνα”. Εκφράσαμε τη γνώμη μας για αυτό το σχέδιο προσάρτησης» ανέφερε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην πρόβλεψη που περιέχεται για αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας για τους εποικισμούς στην ελεγχόμενη από την Παλαιστινιακή Αρχή, Δυτική Όχθη.

«Ανακοινώσαμε σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα αφήσουμε το Όρος του Ναού στους Ισραηλινούς κατακτητές» υπογράμμισε, σχετικά με την ιερή τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ στην οποία έχουν ισότιμη παρουσία Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επαναλάβει την αντίθεσή του στο σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό, αναφέροντας ότι «αγνοεί» τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και είναι «απολύτως απαράδεκτο». Έχει υπογραμμίσει ότι με τη σημερινή του μορφή το σχέδιο «δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη ούτε θα αποτελέσει λύση».

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ είναι εδώ και δεκαετίες αδύναμες, με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να ανταλλάσσουν χαρακτηρισμούς, συγκρίνοντας ο ένας τον άλλο με τους «ναζί» αλληλοκατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά των γειτόνων τους και χαρακτηρίζοντας ο ένας τον άλλο διεφθαρμένοι αυτοκράτορες.

(sputniknews – φωτο:eurokinissi)