Έτσι σκόπευε η Ρωσία να φυγαδεύσει τον Ασάνζ από την Βρετανία

Ρώσοι διπλωμάτες είχαν πέρυσι μυστικές επαφές στο Λονδίνο με άτομα του περιβάλλοντος του Τζούλιαν Ασάνζ, για να διαπιστώσουν πως θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να το σκάσει από τη Βρετανία.

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ο ιδρυτής του Wikileaks να βγει λαθραία με κάποιο όχημα με διπλωματικές πινακίδες από το κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα και να μεταφερθεί σε άλλη χώρα με τελικό προορισμό τη Ρωσία, όπου δεν θα κινδύνευε να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, αλλά εγκαταλείφθηκε γιατί κρίθηκε πολύ ριψοκίνδυνο.

Η επιχείρηση αρχικά καταστρώθηκε για την παραμονή των Χριστουγέννων του 2017 και συνδέθηκε με την αποτυχημένη απόπειρα των αρχών του Ισημερινού να χορηγήσει επίσημο διπλωματική στάτους στον Ασάνζ.

Οι αποκαλύψεις περί εμπλοκής Ρώσων αξιωματούχων στα σχέδια αυτά εγείρουν νέα ερωτηματικά για τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τον Ασάνζ, ο οποίος είναι βασικό πρόσωπο στην εν εξελίξει έρευνα στις ΗΠΑ για την καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ το Wikileaks δημοσίευσε «πάνω από 50.000 έγγραφα» που έκλεψαν Ρώσοι κατάσκοποι από τους υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αν και ο Ασάνζ αρνείται ότι έλαβε τα email από τη Μόσχα.

Οι πηγές του Guardian ανέφεραν ότι σύνδεσμος του Ασάνζ με τη Ρωσία ήταν ο πρώην πρόξενος του Ισημερινού στο Λονδίνο, ότι το Κρεμλίνο ήταν πρόθυμο να στηρίξει το σχέδιο φυγάδευσης στη Ρωσία κι ότι ρόλο μεσάζοντα έπαιξε ένας Ρώσος επιχειρηματίας, ενώ εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο Ασάνζ με πλοίο μέχρι τον Ισημερινό.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Guardian, ενώ η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο έκανε λόγο για «άλλο ένα παράδειγμα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων από τα βρετανικά ΜΜΕ».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu