ενώ πολλές διαφωνίες σκίασαν τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
“Επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση στη βάση του win-win”, δήλωσε ο Ερντογάν σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από την τουρκική προεδρία.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους δήλωσε επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως τα “κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιο πολλά από τις διαφορές τους”.
Η Τουρκία είχε δεχθεί με κάποια καχυποψία την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, φοβούμενη μια σκλήρυνση της Ουάσινγκτον απέναντί της σε πολλά θέματα.
Αντιδρώντας στην παράδοση το 2019 στην Τουρκία της πρώτης συστοιχίας του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών F-35 και απαγόρευσαν τον Δεκέμβριο την έκδοση άδειας εξαγωγής όπλων στην SSB, την τουρκική κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού.
Μια πρώτη αμερικανική αντίδραση, που θεωρήθηκε χλιαρή από την Άγκυρα, στον θάνατο 13 Τούρκων στο Ιράκ που κρατούνταν από τους αντάρτες του ΡΚΚ αναβίωσε αυτήν την εβδομάδα τις εντάσεις, με τον Ερντογάν να κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει τους Κούρδους “τρομοκράτες”.
Ο θυμός της Άγκυρας κατευνάστηκε από μια δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίος απέδωσε την ευθύνη ανοιχτά στο ΡΚΚ για τον θάνατο των 13 Τούρκων.
“Περιμένουμε μια καθαρή στάση από όλους τους συμμάχους μας μετά τη δειλή τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή 13 πολιτών μας”, δήλωσε απόψε ο Ερντογάν.
Η απόρριψη της αρχικής καταδίκης των ΗΠΑ από την Άγκυρα αντανακλά την δυσπιστία της απέναντι στην Ουάσινγκτον όσον αφορά την πολιτική της έναντι των Κούρδων ανταρτών.
Η Ουάσινγκτον θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά υποστηρίζει τις κουρδικές πολιτοφυλακές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στον αγώνα τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η υποστήριξη προς την ένοπλη κουρδική οργάνωση της Συρίας βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μιχαηλίδου: Σε μία εβδομάδα ανοίγουν οι αιτήσεις για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»
- Πιερρακάκης: Το Δημόσιο δεν θα ασκήσει ένδικα μέσα για τις αποζημιώσεις στην τραγωδία των Τεμπών
- Καύσιμα: Από αύριο η επιδότηση στο diesel, προσεχώς για… fuel pass
- Eurostat: Στο 2,5% ο πληθωρισμός το Μάρτιο στην ευρωζώνη και στο 3,3% στην Ελλάδα
- Χατζηδάκης: Η χώρα δεν χρειάζεται αυτή την ώρα εκλογές
- Μαρινάκης: Αν οι πολίτες δεν μας δώσουν αυτοδυναμία, θα πρέπει να επιδιώξουμε η χώρα να έχει κυβέρνηση
- Θεσσαλονίκη: Οριστική απομάκρυνση οδηγού από τον ΟΑΣΘ μετά από περιστατικό βιαιοπραγίας
- Το Ισραήλ θα δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο ως τον ποταμό Λιτάνι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας
- Σαν σήμερα, το 1999, πρωτοβγήκε η εμβληματική ταινία «THE MATRIX» (Vid)
- Μεγάλο αφιέρωμα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στον Οδυσσέα Ελύτη









