Ερντογάν: «Η τουρκική επίθεση στη Συρία θα παραμείνει στην ατζέντα»

Μια νέα τουρκική επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία θα παραμείνει στην ατζέντα της Τουρκίας μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν,

σύμφωνα με κείμενο που διένειμε η προεδρία, έπειτα από συνομιλίες με τους ηγέτες του Ιράν και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν, που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως η Τουρκία θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον των YPG, είχε συνομιλίες για τη Συρία με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη χθες, Τρίτη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής, ο Ερντογάν είπε πως οι τρεις χώρες είναι ενωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας παρότι έχουν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τη Συρία και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι και οι τρεις σκέπτονται με παρόμοιο τρόπο σε ό,τι αφορά τις YPG, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις YPG, κρίσιμης σημασίας σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ότι “στραγγίζουν” το συριακό πετρέλαιο και αργότερα το πουλούν στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και να σταματήσουν την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως θέλει μια ενδεχόμενη συμφωνία για την επανάληψη της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα βάσει ενός σχεδίου υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, να τεθεί γραπτά αυτή την εβδομάδα μετά την επίτευξη μιας γενικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα πάντα με το κείμενο που διένειμε η τουρκική προεδρία σήμερα.

Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα δήλωσε πως μια συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ θα διεξαχθεί “πιθανότατα” αυτή την εβδομάδα.

“Μια συμφωνία πρόβαλε από τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα για το γενικό περίγραμμα της διαδικασίας βάσει του σχεδίου του ΟΗΕ. Τώρα, θέλουμε να δέσουμε αυτή τη συμφωνία με ένα γραπτό έγγραφο”, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από την Τεχεράνη.

“Ελπίζουμε πως το σχέδιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις ερχόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης πως η Τουρκία και η Ρωσία που είναι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους για το φυσικό αέριο και τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου και πρόσθεσε πως συζήτησε επίσης την προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών με τον Ρώσο ομόλογό του.

(απεμπε – ΦΩΤΟ:Eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί