• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ερειστικό δημοσίευμα από το Bloomberg: «Ήρθε η σειρά των Ελλήνων να νιώσουν… θιγμένοι»

Ερειστικό δημοσίευμα από το Bloomberg: «Ήρθε η σειρά των Ελλήνων να νιώσουν… θιγμένοι»

Το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει νέο άρθρο για την Ελλάδα και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, αναφέρεται και στο βαρύ τίμημα που καλούνται να πληρώνουν οι Έλληνες.

«Η Ελλάδα μοιάζει μ’ έναν ασφαλέστερο προορισμό». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο εξαίρει την επιτυχία της Ελλάδας έναντι του κορωνοϊού.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, αρκετοί Ευρωπαίοι ένιωσαν ότι κλήθηκαν να πληρώσουν για τα προβλήματα της Ελλάδας. Καθώς το πρώτο κύμα του κορωνοϊού ξεθωριάζει, είναι η σειρά των Ελλήνων να νιώσουν θιγμένοι» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο επίμαχο άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον Ferdinando Giugliano.


Κατά τον ίδιο, η χώρα διαθέτει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της COVID-19, με μόλις 17 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Την ίδια ώρα, η αντίστοιχη επίδοση στην Ιταλία ανέρχεται σε 560 θανάτους και στην Ισπανία σε 578 θανάτους.

Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει ο αρθρογράφος, ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία είναι παρόμοιος με των υπόλοιπων χωρών της νότιας Ευρώπης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ύφεση για το 2020 θα αγγίξει το 9,7%, όταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ιταλία θα φθάσει στο 9,5% και στην Ισπανία στο 9,4%.

«Η κυβέρνηση ευελπιστεί να ξεπεράσει την πανδημία, προωθώντας τη χώρα ως έναν ασφαλή προορισμό. Αλλά η επιτυχία της τουριστικής σεζόν εξαρτάται απ΄ το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες» συνεχίζει ο Giugliano.
Στο σημείο αυτό, παραπέμπει στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων, κάτι το οποίο οδήγησε την Αθήνα στην απόφαση αναβολής του «ανοίγματος» των χερσαίων συνόρων -με εξαίρεση τη Βουλγαρία.

Παράλληλα, ο αρθρογράφος του Bloomberg σημειώνει ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του κορωνοϊού είχε ένα βαρύ τίμημα, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε στο κλείσιμο της οικονομίας πριν από πολλές άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό, αναμφίβολα, έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στην ελληνική οικονομία, η οποία καλείται -για ακόμη μία φορά- να ξεπεράσει τις νέες προκλήσεις.

«Όμως, σ’ αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα γνωρίζει ότι δεν είναι μόνη στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» διαμηνύει ο αρθρογράφος.

Και καταλήγει: «Το χρέος θα αυξηθεί σ’ όλη την Ευρωζώνη, όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Έτσι, η Ευρώπη έχει αρχίσει να επιστρατεύει πιο δημιουργικές λύσεις».

(Από sputniknews – φωτο:eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •