Επόμενη στάση…Κίνα;; Οι ΗΠΑ συγκρίνουν την Ουκρανία με την Ταϊβάν

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον των δυνάμεων της Ρωσίας μπορούν να αντληθούν αρκετά διδάγματα για την Ταϊβάν,

καθώς η εξελισσόμενη σύρραξη δείχνει πώς ένας μικρότερος στρατός μπορεί να αντισταθεί σ’ έναν μεγαλύτερο, δήλωσε χθες Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Αντλήσαμε αρκετά σημαντικά διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία (…) εναντίον της Ρωσίας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο για την άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση ενδεχόμενης κινεζικής εισβολής.

Ένα από αυτά είναι πως «με ασύμμετρους πόρους και ασύμμετρες τακτικές και τεχνικές, μια μικρότερη δύναμη μπορεί να αμυνθεί αληθινά έναντι μιας πιο ισχυρής», συνόψισε.

Εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες και εφοδιασμένες από διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις όχι μόνο μπόρεσαν να αντισταθούν στην επίθεση της Ρωσίας και να μην επιτρέψουν την κατάληψη της χώρας αλλά και να ανακαταλάβουν τμήματά της που είχαν κυριεύσει οι Ρώσοι.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου έκρινε με αυτή την έννοια ότι η δυνατότητα να αντληθούν από αμερικανικά στοκ και να παραδοθούν όπλα στη νήσο είναι «κρίσιμη για τις προσπάθειές μας να προμηθεύσουμε την Ταϊβάν με αυτά που έχει ανάγκη» για να αμυνθεί, όπως συμβαίνει στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε για αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζουμε πως θα έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το τι εννοούσε, ούτε να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, που εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Η Κίνα λέει πως προτιμά την ειρηνική επανένωση, αλλά δεν αποκλείει τη χρήση βίας για να επιτευχθεί αυτό.

Στην αρχή του μήνα ο κινεζικός στρατός οργάνωσε τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν, αυξάνοντας την πίεση στη νήσο, αντιδρώντας στη συνάντηση της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Ρεπουμπλικάνο Κέβιν Μακάρθι, την οποία το Πεκίνο εξέλαβε ως πρόκληση.

(απεμπε – απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί