«Επίθεση» της Γεωργίας κατά της Ρωσίας – Ποιος ο λόγος;

Η χώρα του Καυκάσου στρέφεται κατά της Ρωσίας.

Η Γεωργία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα την Ρωσία για τις χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο κυβερνητικές και επιχειρηματικές ιστοσελίδες της Γεωργίας, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας.

«Οι έρευνες που έγιναν από τις αρχές της Γεωργίας, μαζί με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους εταίρους μας, έδειξαν ότι αυτή η ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση σχεδιάσθηκε από την Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας Βλαντίμιρ Κονσταντινίντι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι « στις 28 Οκτωβρίου του 2019 στην Γεωργία πραγματοποιήθηκε μια ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεση στις ιστοσελίδες της προεδρίας, του δικαστικού συστήματος, διαφόρων δημαρχείων, κρατικών και εμπορικών επιχειρήσεων και ΜΜΕ, σε σέρβερς και διάφορα συστήματα διεύθυνσης».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου Reuters.

Η Βρετανία κατηγόρησε επίσης την Ρωσία σήμερα για τις κυβερνοεπιθέσεις στην Γεωργία που υπέστη τον περασμένο χρόνο.

Το Βρετανικό Κέντρο Ασφαλείας κατά των κυβερνοεπιθέσεων (Νational Cyber Security Center), το οποίο υπάγεται στην υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας (GCHQ), επιρρίπτει την ευθύνη για τις κυβερνοεπιθέσεις αυτές του περασμένου Οκτωβρίου κατά της Γεωργίας στην ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU).

«Η επικίνδυνη και επαίσχυντη εκστρατεία των κυβερνοεπιθέσεων κατά της Γεωργίας, ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου έθνους, είναι παντελώς απαράδεκτη», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Η ρωσική κυβέρνηση έχει μια σαφή επιλογή: ή να συνεχίσει την επιθετική αυτή συμπεριφορά εναντίον άλλων χωρών, ή να γίνει ένας υπεύθυνος εταίρος που σέβεται το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν επίσης, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την Ρωσία γι αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την Ρωσία να σταματήσει την συμπεριφορά αυτή έναντι της Γεωργίας και οπουδήποτε αλλού» δήλωσε ο Πομπέο, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδράμουν την Γεωργία ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει παρόμοιες επιθέσεις.

(φωτο:eurokinissi)