• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Επίθεση Ν.Τραμπ κατά Α.Μέρκελ και Γερμανίας: «Είστε όμηροι των Ρώσων και του ρωσικού αερίου»

Επίθεση Ν.Τραμπ κατά Α.Μέρκελ και Γερμανίας: «Είστε όμηροι των Ρώσων και του ρωσικού αερίου»

Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να ελέγχει την Γερμανία», δήλωσε πριν από λίγο ο Ν.Τραμπ στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ κάνοντας σαφή επίθεση στην Α.Μέρκελ υπερασπιζόμενος φυσικά τα αμερικανικά συμφέροντα.

 

Πριν την έλευση του ρωσικού αερίου στην Γερμανία συναίβενε το ακριβώς αντίθετο: Η Γερμανία ήταν «αιχμάλωτη» των ΗΠΑ.

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της (…) Δεν είναι λογικό», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ άσκησε κριτική στα μέλη του ΝΑΤΟ που αποδέχθηκαν την κατασκευή του Nord Stream 2 από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος επέκρινε ιδιαίτερα την Γερμανία χρησιμοποιώντας υποτιμητικές εκφράσεις αποκαλώντας την όμηρο της Ρωσίας.

«Η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από την Ρωσία. Μετά την κατασκευή του νέου αγωγού (Nord Stream 2) πάνω από το 70% φυσικού αερίου θα το προμηθεύεται από την Ρωσία».

«Τον τελευταίο χρόνο καταβλήθηκαν περίπου 40 δισεκ, δολάρια επιπλέον από τις άλλες χώρες μέλη για να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν είναι καν αρκετό», τόνισε επίσης ο Τραμπ. «Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες», πρόσθεσε.

«Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και είναι δυσανάλογο και άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Θα το κάνουμε δίκαιο. Θέλω να συγχαρώ τον γενικό γραμματέα (του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ), έχει εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αργότερα σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής, τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα, απαντώντας στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν σε μια εκδήλωση πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους», πρόσθεσε.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, περιλαμβανομένου του νέου ρωσικού αγωγού αερίου προς τη Γερμανία, αλλά η συμμαχία είναι ισχυρότερη ενωμένη και θα πετύχει την αύξηση των αμυντικών δαπανών, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μία ώρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «είναι όμηρος» των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν εξαρτάται από το ΝΑΤΟ να αποφασίσει για τον αγωγό και ότι πρόκειται για εθνική απόφαση.

Δήλωσε επίσης ότι, ενώ ο Τραμπ χρησιμοποίησε πολύ ξεκάθαρη γλώσσα για τις αμυντικές δαπάνες, όλοι οι σύμμαχοι συμφώνησαν στον καταμερισμό του βάρους και το 2017 καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες εδώ και μια γενιά.

«Παρά τις διαφωνίες, αναμένω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε στα θεμελιώδη στοιχεία, ότι είμαστε ισχυρότεροι ενωμένοι παρά χώρια».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu