• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιστήμονες προειδοποιούν για ενδεχόμενη έκρηξη ηφαιστείου στο Εκουαδόρ

Επιστήμονες προειδοποιούν για ενδεχόμενη έκρηξη ηφαιστείου στο Εκουαδόρ

Διεθνής ομάδα επιστημόνων προειδοποιεί για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί, μέλη μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων, για πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου Τουνγκουραχούα στο Εκουαδόρ, το οποίο όπως υποστηρίζουν, παρουσιάζει σημάδια μιας ενδεχόμενης έκρηξης.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο, είναι ενεργό από το 1999, με πολλές εκρήξεις να έχουν σημειωθεί τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει και την τελευταία να έχει καταγραφεί το 2014.

Οι επιστήμονες, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, δηλώνουν πως η συνεχιζόμενη δραστηριότητα που παρατηρείται, έχει ως αποτέλεσμα στην αλλαγή της μορφολογίας του εδάφους, σημάδι που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Η ομάδα αποτελείται από επιστήμονες της Μεγάλης Βρετανίας, της Κόστα Ρίκα και του Εκουαδόρ και προειδοποιεί πως μια έκρηξη, θα έχει σοβαρές συνέπειες στις γύρω περιοχές.

Η έκρηξη του Τουνγκουραχούα το 1999, είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση 25.000 ανθρώπων από τις περιοχές κοντά στο ηφαίστειο και σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ηφαίστειο, του οποίου το όνομα του στη γλώσσα Κουέτσουα, μεταφράζεται σε «Λαιμός Φωτιάς», ίσως «μιλήσει» και πάλι, με τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά ακόμα και για το ίδιο το ηφαίστειο.

Σε μία από τις εκρήξεις που έχουν προηγηθεί, η μία πλευρά του ηφαιστείου, είχε καταρρεύσει. Αν και με την πάροδο του χρόνου, το μάγμα δημιούργησε και πάλι την πλευρά αυτή, η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει δημιουργήσει παραμορφώσεις στη δυτική πλευρά του ηφαιστείου και αυτό είναι που έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων.

Υποστηρίζουν πως αν το μάγμα συνεχίσει να ανεβαίνει προς την επιφάνεια, θα επιφέρει αποσταθεροποίηση και ενδεχόμενη κατάρρευση της δυτικής πλευράς.

«Αβέβαια αυτά τα φυσικά συστήματα»
Αν και η ομάδα των ερευνητών προτείνουν την στενή παρακολούθηση του ηφαιστείου, δηλώνουν πως υπάρχει η πιθανότητα το Τουνγκουραχούα να παραμείνει σταθερό.

«Η δραστηριότητα του μάγματος, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την πλευρά του ηφαιστείου. Έτσι, αν και υπάρχει η πιθανότητα να καταρρεύσει η πλαγιά, η αβεβαιότητα αυτών των φυσικών συστημάτων μπορεί επίσης να σημαίνει πως το ηφαίστειο θα παραμείνει σταθερό» δήλωσε ο Τζέιμς Χίκει, γεωφυσικός ηφαιστειολόγος του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

(Sputniknews – φωτο:pexels)