• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επικρίσεις από τον ΟΗΕ στην Ουγγαρία για τη μεταναστευτική πολιτική

Επικρίσεις από τον ΟΗΕ στην Ουγγαρία για τη μεταναστευτική πολιτική

Έξι στους δέκα ανθρώπους στις ζώνες τράνζιτ είναι παιδιά.

Τον τρόπο που οι ουγγρικές αρχές μεταχειρίζονται τους μετανάστες στις ζώνες τράνζιτ στα σύνορα της χώρας επέκρινε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών, τονίζοντας πως δεν ήταν δικαιολογημένη η απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2015 εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

«Ζητώ από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και να αναθεωρήσει τα μέτρα που συνδέονται με αυτή» δήλωσε από τη Βουδαπέστη ο Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες. Δεν υπήρξε «μαζική εισροή μεταναστών και αιτούντων άσυλο» στην Ουγγαρία, τόνισε.

Η Ουγγαρία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 υπό τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν. Έκτοτε η κατάσταση ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ο Γκονζάλες επεσήμανε ότι έχει την εντύπωση πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιείται για να δικαιολογηθούν μέτρα που στην πραγματικότητα έχουν στόχο να αποτρέψουν τους μετανάστες από το να εισέλθουν στη χώρα.

Στο πλαίσιο της οκταήμερης επίσκεψής του στην Ουγγαρία ο Γκονζάλες είχε πρόσβαση στις ζώνες τράνζιτ που δημιουργήθηκαν το 2017 στα σύνορα με τη Σερβία. Οι μετανάστες πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την παροχή ασύλου εκεί και να αναμένουν το αποτέλεσμα.

«Είναι ένα περιβάλλον σαν φυλακή», τόνισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ.

Εξάλλου περίπου το 60% των 280 ανθρώπων που βρίσκονται στις ζώνες τράνζιτ είναι παιδιά. «Τα παιδιά δεν θα πρέπει να τίθενται υπό κράτηση βάσει της μεταναστευτικής τους κατάστασης», υπογράμμισε ο Γκονζάλες.

Τον τελευταίο χρόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επέμβει αρκετές φορές με αφορμή περιπτώσεις μεταναστών στους οποίους οι αρχές αρνούνταν τη σίτιση αφού απορρίφθηκε το αίτημά τους για παροχή ασύλου.

Ο Γκονζάλες υπογράμμισε επίσης την απουσία πρόσβασης ανεξάρτητων παρατηρητών στις ζώνες τράνζιτ. Η περιοχή όπου διαμένουν οι αιτούντες άσυλο οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί και όπου έχουν καταγραφεί τα περιστατικά άρνησης παροχής σίτισης, παραμένει κλειστή για τους εργαζόμενους στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

(φώτο: Eurokinissi-πηγή: newsbeast.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •