• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επέτειος 85 χρόνων από τον ολιγοήμερο αιματηρό εμφύλιο του Φεβρουαρίου1934 της Αυστρίας

Επέτειος 85 χρόνων από τον ολιγοήμερο αιματηρό εμφύλιο του Φεβρουαρίου1934 της Αυστρίας

Με μια μεγάλη τελετή, στο μνημείο που έχει στηθεί στο συγκρότημα των ιστορικών εργατικών κατοικιών «Καρλ Μαρξ Χοφ» στον 19ο τομέα της Βιέννης,

το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας τίμησε την 85 η επέτειο του αιματηρού τετραήμερου αυστριακού εμφυλίου πολέμου, που είχε ξεσπάσει στις 12 Φεβρουαρίου 1934 και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από χίλιους ανθρώπους και τον τραυματισμό πολλών εκατοντάδων. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ο δήμαρχος της Βιέννης και υπαρχηγός του κόμματος, που κυβερνά στη Βιέννη σχεδόν αδιάλειπτα εδώ και 100 χρόνια.

Καλώντας στη μνήμη των εκατοντάδων παρευρισκομένων, τον Γιόζεφ Χίντελς, έναν κορυφαίο Αυστριακό αντιστασιακό κατά του ναζισμού, ο δήμαρχος της Βιέννης επισήμανε πόσο σημαντικές και ορθές υπήρξαν οι επί δεκαετίες υπομνήσεις εκείνου, ότι ακροδεξιές οργανώσεις και ακροδεξιά κόμματα συνεχίζουν πάντα να υπάρχουν και να δρουν.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία για όλους να αντιταχθούν απέναντι σε αυτά τα δεξιο-λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα, και να μην επιτρέψουν να γίνεται ο εθνικισμός πρωτόπλασμα της ακροδεξιάς, ανέφερε ο Μίχαελ Λούντβιγκ.

Αυτό, όπως είπε, αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερα για τους Σοσιαλδημοκράτες, «οι οποίοι πάντα ξεσηκώνονταν ενάντια σε ακροδεξιές θέσεις και εναντίον του φασισμού, τον οποίο πάντα πολεμούσαν, και που το ίδιο θα κάνουν και στο μέλλον».

Η χρονική περίοδος ανάμεσα στο 1933 και το 1938, τη χρονιά της προσάρτησής της στη ναζιστική Γερμανία, παραμένει για την Αυστρία ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο της πολιτικής της, αλλά και της διαχείρισης της σύγχρονης Ιστορίας της.

Ανάλογα με τη σκοπιά του παρατηρητή της, η περίοδος χαρακτηρίζεται ως «αυστροφασισμός και βίαιη δικτατορία», ή «αντίσταση στο ναζισμό με χροιά εσωτερικού απολυταρχισμού», και τους μεν να θεωρούν τον Χριστιανοκοινωνιστή καγκελάριο, Ένγκελμπερτ Ντόλφους, έναν δολοφόνο των Σοσιαλιστών, τους δε άλλους, έναν μάρτυρα στον αγώνα κατά του ναζισμού

Το πρωινό εκείνης της ημέρας, πριν από 85 χρόνια, κομματικά στελέχη των Σοσιαλιστών είχαν προβάλει αντίσταση στην ένοπλη επιδρομή στα γραφεία του κόμματός τους στην πόλη Λιντς, από ομάδες αστυνομικών του – χριστιανοφασιστικών αποχρώσεων – καθεστώτος του Ντόλφους.

Με την επιδρομή στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κορυφωνόταν ουσιαστικά η κατάλυση της δημοκρατίας από το καθεστώς αυτό, το οποίο θεωρούνταν υποχείριο της φασιστικής δικτατορίας του Μπενίτο Μουσολίνι στην γειτονική Ιταλία.

Είχαν προηγηθεί από το καθεστώς Ντόλφους, η διάλυση της αυστριακής Βουλής, η κατάργηση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, η επιβολή λογοκρισίας στον Τύπο, η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης και η συστηματική εξόντωση πολιτικών του αντιπάλων.

Στην αντίπερα παράταξη, στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα – το οποίο από τον Δεκέμβριο του 2017 ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων — εξακολουθεί να τονίζεται η «αντιστασιακή» στάση, που το ίδιο ισχυρίζεται πως κράτησε η κυβέρνηση Ντόλφους απέναντι στον επελαύνοντα τότε εθνικοσοσιαλισμό της γειτονικής Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ.

Όπως διατείνεται το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα, η επιχειρηματολογία του αυτή ενισχύεται και από το «γεγονός», πως λίγο αργότερα ο Ένγκελμπερτ Ντόλφους υπήρξε «ένα από τα πρώτα θύματα» των ναζιστών, πέφτοντας νεκρός στο κτίριο της καγκελαρίας στη Βιέννη από τους δολοφονικούς πυροβολισμούς ομάδας Εθνικοσοσιαλιστών.

Το Λαϊκό Κόμμα εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον Ντόλφους, του οποίου η φωτογραφία βρισκόταν έως πρόσφατα δίπλα στις φωτογραφίες όλων των αρχηγών του κόμματος στους χώρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του στην αυστριακή Βουλή, προκαλώντας έντονες πολιτικές συζητήσεις.

Ωστόσο, από θεωρούμενους ανεξάρτητους παρατηρητές, τονίζεται ο εφαρμοζόμενος αυταρχισμός, η καταπίεση και οι διωγμοί κατά του εργατικού κινήματος από το καθεστώς Ντόλφους και ο προσανατολισμός και η προσήλωση του ίδιου στον ιταλικό φασισμό.

(φώτο: Pexels)