• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επαφές των ΗΠΑ με συμμάχους για την απόσυρση από τη συνθήκη INF στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Επαφές των ΗΠΑ με συμμάχους για την απόσυρση από τη συνθήκη INF στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα έχουν επαφές με ευρωπαίους και άλλους συμμάχους τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, για να τους ενημερώσουν για την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη διμερή συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF).

 

Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόουτς, είπε σε δημοσιογράφους ότι θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις της συνθήκης για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF), όπως μεταδίδει η Washington Free Beacon.

Τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για απόσυρση από τη Συνθήκη, έγιναν γνωστά τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο δεν ορίστηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για επίσημη αποχώρηση από τη συμφωνία, είπε στους δημοσιογράφους ο Κόουτς.

Η συμφωνία INF απαγορεύει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία να κατέχουν βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους με εύρος 500-5.000 χλμ (300-3.400 μίλια). Οι ΗΠΑ κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη.

«Οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει δοκιμάσει, παράγει και αναπτύξει πυραύλους με εύρος που απαγορεύεται από τη Συνθήκη. Η Ρωσία δε δείχνει δείγματα πως είναι διατεθειμένη να παραδεχθεί την παραβίαση, πόσο μάλλον συμμορφωθεί πλήρως», είπε ο Κόουτς.

Επιπλέον ο Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Μόσχα για «κεκαλυμμένη ανάπτυξη» πυραύλου 9M729, που όπως ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον υπερβαίνει το εύρος που επιτρέπει η συνθήκη IND.

Η Ρωσία αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες και τονίζει ότι βρίσκεται εφαρμόζει πλήρως τους όρους της συμφωνίας.

Τρεις σοβιετικοί πύραυλοι RSD-10 καταστράφηκαν στη βάση Καπουστίν Γιαρ, σύμφωνα με τη Συνθήκη INF.

Ο Κόους πάντως, ανέφερε ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη, εφόσον η Ρωσία παραδεχθεί ότι την έχει παραβιάσει και καταστρέψει τους πυραύλους, μια πιθανότητα που, όπως είπε, «δεν μοιάζει καθόλου πιθανή».

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαίων, έχουν αντιταχθεί στην απόφαση Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συνθήκη προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών η οποία έληξε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η Συνθήκη υπεγράφη το 1987 από τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Γκορμπατσόφ και τον τότε ηγέτη των ΗΠΑ, Ρίγκαν, οι οποίοι συμφώνησαν να καταστραφούν όλοι οι πύραυλοι και να τερματιστεί η εξοπλιστική κούρσα και ο Ψυχρός Πόλεμος.

(sputniknews)