Εντολή αποφυλάκισης για την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περού

Ανέτρεψε εφετείο του Περού την απόφαση για τη σύλληψη και προφυλάκιση της Κέικο Φουχιμόρι. Η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ηγέτιδα σήμερα της

αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο, κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, και διέταξε την «άμεση απελευθέρωσή της».

Έπειτα από ακροαματική διαδικασία διάρκειας τεσσάρων ωρών, το εφετείο αποφάνθηκε υπέρ της Φουχιμόρι, η οποία νωρίτερα τόνισε ότι προληπτικές συλλήψεις μπορούν να γίνονται μόνο εάν ο κατηγορούμενος ή η κατηγορούμενη είναι ύποπτος ή ύποπτη φυγής, ή εάν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι θα παρακωλύσει τη δικαστική έρευνα, διαβεβαιώνοντας πως δεν συντρέχει κανένας από αυτούς τους δύο κινδύνους στην περίπτωσή της.

Η Φουχιμόρι διαβεβαίωσε καταθέτοντας στο εφετείο ότι δεν είναι μέλος «εγκληματικής οργάνωσης» και ζήτησε «μία δίκαιη απόφαση».

Ο πρόεδρος του εφετείου Οκτάβιο Σαουανάι έκρινε ότι υπήρξαν παρατυπίες στη σύλληψη και την κράτηση της πολιτικού και συμφώνησε ότι η απόφαση ήταν από νομική άποψη αβάσιμη διότι δεν είναι ύποπτη φυγής.

Η 43χρονη αρχηγός του δεξιού κόμματος Λαϊκή Δύναμη, της ισχυρότερης κοινοβουλευτικής παράταξης του Περού, είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί στις 10 Οκτωβρίου, καθώς αντιμετωπίζει δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, υπόθεση που συνδέεται με το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

Πολλοί συνεργάτες της Φουχιμόρι, μιας από τις ισχυρότερες πολιτικούς στο Περού, που βρίσκεται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα, επίσης συνελήφθησαν και κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, ποσών που φέρονται να συνεισέφεραν παράνομα επιχειρηματίες στην — αποτυχημένη — εκστρατεία της για να εκλεγεί πρόεδρος το 2011.

Η σύλληψη της Κέικο Φουχιμόρι, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγινε μία εβδομάδα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη χάρη που απένειμε στον πατέρα της Αλμπέρτο ο πρώην πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι. Ο Φουχιμόρι, 71 ετών, αναμένεται να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής των 25 χρόνων κάθειρξης που του επιβλήθηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά. Σήμερα νοσηλεύεται σε κλινική της Λίμας υπό αστυνομική φρούρηση.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...