• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Εναλλακτική για την Ευρώπη»: Ενώνονται τα δεξιά κόμματα και απειλούν την παγκοσμιοποίηση – Δικαίωση του el.gr

«Εναλλακτική για την Ευρώπη»: Ενώνονται τα δεξιά κόμματα και απειλούν την παγκοσμιοποίηση – Δικαίωση του el.gr

Η ιδέα της παγκοσμιοποίησης δείχνει να απειλείται μετά την πανευρωπαϊκή άνοδο της Εθνικής Δεξιάς,

η οποία προτάσσει το ισχυρό έθνος-κράτος απέναντι στην θεωρία της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» που οδηγεί τις χώρες της Δύσης στην συγχώνευση σε ένα παγκόσμιο αριστερόστροφο τραστ κρατών.

Την στιγμή που η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών εντείνεται με αφορμή τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, έρχεται ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα ανυπακοής προς την Κομισιόν ενισχύοντας τους δεσμούς της ιταλικής Λέγκας του Βορρά με «αδελφά» κόμματα που δραστηριοποιούνται στους κόλπους χωρών της ΕΕ.

Την κρίσιμη αυτή περίοδο στις σχέσεις Ιταλίας-ΕΕ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ματέο Σαλβίνι επέλεξε να συναντηθεί στην Ρώμη με την επικεφαλής του έτερου εθνικοδεξιού γαλλικού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» (PN).

«Την Δευτέρα θα είμαι στη Ρώμη με τον Ματέο Σαλβίνι για να συζητήσουμε στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ιταλικής (εθνικοδεξιάς) Εργατικής Ένωσης, για την οικονομική ανάπτυξη και για τις κοινωνικές προοπτικές μιας Ευρώπης των Εθνών» δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν. Καθιστώντας δε σαφείς τις επιδιώξεις των δύο τόνισε πως «Υπάρχει μια εναλλακτική για την Ευρώπη και την χτίζουμε».

Η αναφορά σε μια κοινή «εναλλακτική πρόταση» για τη Ευρώπη θυμίζει πολύ το «Εναλλακτική για τη Γερμανία» του εθνικοδεξιού, AfD), με την Βαυαρία να δίνει το σύνθημα σε όλη την Ευρώπη, όπως είχε εκτιμήσει το el.gr

O πρώτος πληθυντικός που χρησιμοποιεί η Λε Πεν, λέγοντας «την χτίζουμε», εκτιμάται πως σηματοδοτεί την στενή πολιτική σχέση που σφυρηλατεί με την ιταλική Εθνική Δεξιά που επίσης ζητά επίμονα «μια άλλη Ευρώπη».

Όπως σχολιάζει η Huffpost, στόχος και των δύο φαίνεται πως είναι η «επιστροφή» εξουσιών από τις Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη της ΕΕ κυρίως σε τομείς όπως η οικονομία, ο έλεγχος των συνόρων, το «μεταναστευτικό» και υποβαθμίζοντας και αποδυναμώνοντας την Ένωση και τον ίδιο τον πυρήνα των διεθνιστικών αριστερόστροφων αρχών και στόχων επί των οποίων οικοδομήθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λε Πεν, σε ομιλία της τον περασμένο μήνα ζήτησε από τις εθνικοδεξιές δυνάμεις της ΕΕ να διαφοροποιηθούν από την παρακμάζουσα ΕΕ και να προχωρήσουν σε μια συνεργασία κρατών που σέβονται την διαφορετικότητα και την ταυτότητα του άλλου.

Ο δε Σαλβίνι, ο οποίος είναι και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, έχει εκφράσει κατ′ επανάληψη κριτική στην ΕΕ.

Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική!