Ένα μέγαλο ΜΑΘΗΜΑ και μια πικρή αλήθεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Κι ενώ εμείς ζούμε ήσυχα τις ζωές μας,

σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, στο Χονγκ Κόνγκ, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες, οι πορείες και οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Από όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των «αντιστασιακών», σας είχαμε γράψει πως ο κύριος λόγος για τον οποίο αγωνίζονται οι άνθρωποι αυτοί, είναι γιατί δεν θέλουν να ζούν σε μια τεχνολογική χούντα, αυτή της Κίνας.

Πριν μερικά εικοσιτετράωρα, πέτυχαν την πρώτη τους νίκη εναντίον της κυβέρνησης της Κίνας, πράγμα που τους κάνει να συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, που πλέον αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Οι διαδηλωτές δεν σταμάτησαν μπροστά στις απειλές του Πεκίνου, ούτε στα γκλοπ αλλά και τα πυροβόλα όπλα της αστυνομίας. Δεν διαπραγματεύτηκαν, δεν δείλιασαν μπροστά στις εκατοντάδες συλλήψεις, αλλά και δεν πτοήθηκαν από τον εκφοβισμό για ανάπτυξη κινεζικού στρατού στα όρια της πόλης. Έδιναν για πέντε μήνες συνεχώς το παρόν και μας έδειξαν πως είναι δυνατό, το να υποχωρήσει ακόμη και μια από τις πιο αυταρχικές κυβερνήσεις.

Όπως τονίζει ο δημοσιογράφος Simon Tisdall στον Guardian, «πέτυχαν μία νίκη υπέρ της Δημοκρατίας, καταφέροντας αποφασιστικό πλήγμα κατά όσων θέλουν να καταπνίξουν τις παγκόσμιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πλέον, κέρδισαν το ένα από τα πέντε αιτήματά τους, το να αποσυρθεί ένα νομοσχέδιο που αν περνούσε θα άνοιγε το δρόμο για την έκδοση υπόπτων από την επικράτεια του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο δεν επαναπαύονται σε αυτή τους νίκη, αλλά δηλώνουν πως δεν θα εγκαταλείψουν μέχρι να πάρουν όλα όσα θέλουν.

Η αστυνομία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού με δεκάδες μέλη της να έχουν αναπτυχθεί σε σταθμούς της γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας που εξυπηρετεί το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι για την παρακώλυση των μεταφορών προς το αεροδρόμιο.

Οι διαδηλωτές είχαν ακολουθήσει την τακτική αυτή την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας χάος στο αεροδρόμιο, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ουρές για ώρες καθώς οι ακτιβιστές είχαν αποκλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στο αεροδρόμιο και τους γύρω δρόμους. Πολλοί ταξιδιώτες είχαν καταλήξει στον κοντινότερο σταθμό του μετρό, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, προτού κλείσει και αυτός λόγω των διαδηλώσεων.

Σκεφτείτε τώρα τι έγινε στην Ελλάδα για τη Μακεδονία και κάντε τη σύγκριση. Μερικά συλλαλητήρια, μετρημένα στα δάκτυλα και τέλος.

Γιατί άραγε οι Έλληνες δεν αντισταθήκαμε όπως θα έπρεπε για τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας;

Τα σχόλια δικά σας.


(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •