• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ένα εκατομμύριο άνθρωποι προχώρησαν «ΜΑΖΙ»: Ο λόγος θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι προχώρησαν «ΜΑΖΙ»: Ο λόγος θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα (ΒΙΝΤΕΟ)

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Καθώς η σύνοδος για το κλίμα στον ΟΗΕ φθάνει στο τέλος της και σαφώς μετά την ομιλία της «μικρής και αθώας» Γκρέτας, για την οποία κορυφαίος ψυχολόγος ανέφερε πως χρειάζεται άμεσα συνεχόμενη ιατρική παρακολούθηση, νομίζαμε πως όλη αυτή η φρενίτιδα των πράσινων διαδηλώσεων θα έφθανε στο τέλος της!

Αμ δε! Στην Ιταλία, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των «Παρασκευών για το Κλίμα». Ξαναλέμε τον αριθμό, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μόνο σε μια χώρα!

Φαίνεται πως μετά την αποχώρηση Σαλβίνι, η χώρα αγκαλιάζει και πάλι την φανατική οιλογο-λατρεία, αντί να ασχοληθεί με το πολύ σοβαρό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης παράνομης μετανάστευσης! Πιο συγκεκριμένα, ο Τζανφράνκο Μάσα δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως 250.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Ρώμη, αριθμός ρεκόρ στην Ιταλία για διαδηλώσεις για το κλίμα, και 150.000 άνθρωποι στο Μιλάνο.

Λογικές ερωτήσεις:

1) Πως φωνάζοντας μερικά εκατομμύρια άνθρωποι θα…φτιάξει το κλίμα;

2) Το νοητικό επίπεδο όσων μαζεύονται σε τέτοιες συγκεντρώσεις, είναι τέτοιο, που ζητούν πράσινα μέτρα, ζητώντας ουσιαστικά να τους υπερ-φορολογήσουν μέχρι…«σκασμού»; (πράσινου!).

3) Όλοι αυτοί που μαζεύονται για να φωνάξουν για το ότι εμείς οι άνθρωποι φταίμε για την δήθεν Κλιματική Αλλαγή, ΔΕΝ βλέπουν γύρω τους άλλα προβλήματα; Δηλαδή, λύσαμε όλα μας τα σοβαρά ζητήματα, και μας έμεινε η θερμοκρασία του πλανήτη για να ανησυχούμε;

Άραγε κάποιος που ενδιαφέρεται για το πολύ σοβαρό «πρόβλημα» της Κλιματικής Αλλαγής, γιατί δεν ενδιαφέρεται με το ίδιο..πάθος για τα θύματα trafficking, τις εκατομμύρια εκτρώσεις, την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση;

Τι έχει πιο μεγάλη βαρύτητα;, Η θερμοκρασία του πλανήτη που δεν είναι στο χέρι μας να… την αλλάξουμε όπως έχουν δείξει έρευνες αντι-συστημικές που επιμελώς…«θάβονται», ή τα προαναφερθέντα που μας αφορούν, πρακτικά στην καθημερινότητα μας;

Εύλογη ερώτηση, χωρίς απάντηση.

Συνεχίζουμε με το τι συνέβη στην Ιταλία. Ο Τζαφράνκο συνέχισε λέγοντας πως 80.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νάπολη, 50.000 στη Φλωρεντία, από 20.000 στο Τορίνο και την Μπολόνια και από 10.000 στο Παλέρμο και το Μπάρι.

Λείπει ο Μάρτης απ τη…Σαρακοστή; Όχι βέβαια!

«Απίστευτες φωτογραφίες απ’ όλη την Ιταλία! Αυτό είναι το Τορίνο #ClimateStrike #FridaysForFuture», έγραψε στο Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Σουηδή που ξεκίνησε το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον.

Συνολικά έγιναν διαδηλώσεις σε περισσότερα από 150 μέρη στην Ιταλία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας Λορέντσο Φιοραμόντι είχε καλέσει τους εκπαιδευτικούς να μην τιμωρούν τους μαθητές που δεν πηγαίνουν την Παρασκευή στο σχολείο.

Ναι, καλά ακούσατε, ο υπουργός παιδείας της χώρας, προέτρεψε εδώ και μέρες, τους μαθητές να αφήσουν τα μαθήματά τους και να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις της Παρασκευής για το κλίμα.

«Έχω ζητήσει από τα σχολεία να θεωρήσουν δικαιολογημένες τις απουσίες των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής» έγραψε προ ημερών στο Facebook ο υπουργός Παιδείας Λορέντζο Φιοραμόντι.

Ο Ιταλός υπουργός κρίνει πως η απεργία για το κλίμα είναι…«αναγκαία» για το μέλλον των μαθητών, το οποίο «απειλείται από την περιβαλλοντική καταστροφή και ένα μη βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης».

Η Ιταλία συμμετείχε σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλες χώρες, μεταξύ αυτών την Ολλανδία, τον Καναδά, την Ισπανία και την Πορτογαλία. σε μια νέα παγκόσμια κινητοποίηση, επομένως, μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους που βγήκαν να φωνάξουν όπως λένε, ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ σαν ένα!

Το κερασάκι στην «πράσινη» τούρτα: Για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μια πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πράσινης…εκστρατείας.

Στις 12:00 στην πλατεία Αριστοτέλους έγινε συγκέντρωση μαθητών που οργανώθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους του κέντρου.

Από τις 18:30 στο Λευκό Πύργο, πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία καλούν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, είχε εκδώσει ανακοίνωση για τη σημερινή κινητοποίησή της, στην οποία αναφέρει:

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Ως μαθητές μας ενδιαφέρει η ζωή μας, η γειτονιά,  η πόλη, ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Το περιβάλλον δέχεται μια συνεχή επιβάρυνση και εμείς και οι οικογένειες μας βιώνουμε στην καθημερινότητά μας τις ανυπολόγιστες συνέπειες αυτής της επιβάρυνσης.

Ζήσαμε όλοι και ευαισθητοποιηθήκαμε από την τεράστια οικολογική καταστροφή του Αμαζονίου, τις καλοκαιρινές- και φέτος- φωτιές στη χώρα μας.

Εκατοντάδες μαθητές όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κινητοποιηθεί για να διεκδικήσουμε να μην επιβαρύνεται άλλο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε αλλά και να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν με σύγχρονες υποδομές τα πάρκα,  άλλοι χώροι, διάφορα δημόσια κτήρια, τα σχολεία μας.

Και στην Αθήνα όμως πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες πορείες. «Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι». Αυτό ήταν το σύνθημα με το οποίο πλήθος μαθητών καθώς και περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος. «Ήρθαμε σήμερα εδώ γιατί οι μεγαλύτερες γενιές δεν είναι εδώ. Ήρθαμε για να ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας που είχαμε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 17χρονος Νικόλας που συμμετείχε στην κινητοποίηση. Παράλληλα σημείωσε: «Στόχος μας δεν είναι μόνο να μεγαλώσει το κίνημα για την διάσωση του πλανήτη, αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να δούμε ότι θα παρθούν μέτρα, μέχρι να δούμε ότι οι απαιτήσεις μας θα εφαρμοστούν στην πράξη».

Τριάντα-πέντε οργανώσεις της “Συμμαχίας για το κλίμα» συμμετείχαν κι αυτές με τη σειρά τους στην κινητοποίηση ώστε «να ενώσουν τις φωνές τους με το παγκόσμιο κίνημα μαθητριών/ών, πολιτών, σωματείων και λοιπών ομάδων που απαιτούν από τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και την υιοθέτηση πολιτικών που θα διατηρήσουν την πλανητική θερμοκρασία στα πιο βιώσιμα επίπεδα του +1,5 βαθμό Κελσίου».

Τα σχόλια δικά σας.

(φώτο: Pexels)