Εμπορική συμμαχία με ΕΕ και Ιαπωνία εξετάζουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Ο διευθυντής της Εθνικής Οικονομικής Επιτροπής των ΗΠΑ έκανε λόγο για μια «εμπορική συμμαχία των προθύμων να αντιμετωπίσουν την Κίνα», αναφερόμενος στην ΕΕ και την Ιαπωνία.

«Εμπορική συμμαχία» με την ΕΕ και την Ιαπωνία φέρονται να εξετάζουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Κίνα, εν μέσω του εμπορικού πολέμου που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών τον Μάρτιο του 2018.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Business Standard, ο διευθυντής της Εθνικής Οικονομικής Επιτροπής Λάρι Κούντλοου τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμμαχεί με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί μη θεμιτές.

«Προχωράμε σε αυτό που θα χαρακτήριζα εμπορική συμμαχία των προθύμων να αντιμετωπίσουν την Κίνα. Μιλάμε και πάλι με την ΕΕ. Μιλάμε και πάλι με την Ιαπωνία», τόνισε ο Κούντλοου.

Ο ίδιος τόνισε ότι αν και οι διμερείς οδοί επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτές, δεν υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση της μη επίσημης διπλωματίας.

«Κάποιοι σκέφτονται μήπως οι πρόεδροι Σι (Τζινπίνγκ) και (Ντόναλντ) Τραμπ, συναντηθούν στην επερχόμενη συνάντηση των G20 στο Μπουένος Άιρες, όμως αυτό δεν είναι δεδομένο. Απλά λέω ότι κάποιοι το σκέφτονται», συμπλήρωσε ο Λάρι Κούντλοου.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι ανακοίνωσαν ότι εξέταζαν από κοινού «πιθανά μέτρα» εναντίον αυτού που περιγράφουν ως μη θεμιτές βιομηχανικές πρακτικές από το Πεκίνο, περιλαμβάνοντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, τις κυβερνοκλοπές και τις εξαναγκασμένες μεταφορές τεχνολογίας.

Ένδειξη των κακών διμερών σχέσεων αποτελεί το γεγονός ότι η Κίνα έχει απορρίψει τις κατηγορίες του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ότι το Πεκίνο έχει εμπλακεί σε εσωτερικές υποθέσεις και σε εκλογικές αναμετρήσεις των ΗΠΑ.

Από τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει πολλά κύματα δασμών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εναντίον των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων, σε μια προσπάθεια να ανοικοδομήσει την αμερικανική βιομηχανική βάση.

Η Κίνα έχει απαντήσει με αντίστοιχες κυρώσεις, ενώ παράλληλα τονίζει ότι σε έναν εμπορικό πόλεμο δεν θα υπάρξουν νικητές. Το 2017 οι ΗΠΑ παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα — ρεκόρ με την Κίνα, ύψους 375,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu