• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • «Εμφύλιος» Ντι Μάιο-Ντράγκι: «Ένας Ιταλός που αντί να στηρίξει τη χώρα δηλητηριάζει το κλίμα»

«Εμφύλιος» Ντι Μάιο-Ντράγκι: «Ένας Ιταλός που αντί να στηρίξει τη χώρα δηλητηριάζει το κλίμα»

Επίθεση κατά του -ομοεθνή του- Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας και επικεφαλής των Πέντε Αστεριών, Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγορώντας τον ότι «δηλητηριάζει το κλίμα» την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση.

«Είμαστε σε μια φάση που πρέπει να στηρίζουμε την χώρα μας και με εκπλήσσει το ότι ένας Ιταλός δηλητηριάζει το κλίμα», πρόσθεσε, με αναφορά σε χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Δεν φοβάμαι την αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s. Έχουμε ένα σχεδόν ανύπαρκτο ιδιωτικό χρέος και αυτό δημιουργεί οικονομική σταθερότητα», ολοκλήρωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Αναφερόμενος στη γραμμή στη γραμμή της κυβέρνησης της Ρώμης σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό ανέφερε: «Φτιάξαμε έναν προϋπολογισμό που υπερασπίζεται τους ασθενέστερους. Το να στηρίζει κανείς τις τράπεζες δεν σημαίνει ότι αφαιρεί χρήματα από τους πολίτες».

«Μη γίνετε μια δεύτερη Ελλάδα»

Προειδοποιήσεις προς την Ιταλία να μη γίνει μία δεύτερη Ελλάδα, απευθύνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσα από σημερινή συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Sole 24 Ore», που αναμεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

«Δεν θέλουμε να υπάρξει πάλι μία παρόμοια περίπτωση όπως στην Ελλάδα. Πρέπει να διδαχθούμε από την τελευταία δημοσιονομική κρίση και από την κατάσταση στην Ελλάδα», τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας στην σημερινή μορφή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τήρηση των κανόνων είναι ζωτικής σημασίας, προπάντων όταν πρόκειται για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ισχύει και για την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας».

Στη συνέντευξή του, ο Αυστριακός καγκελάριος καλεί την ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγή του σχεδίου προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι «πρέπει όλοι μας να αγωνιστούμε για τη μείωση του βάρους του χρέους στην ΕΕ, για να καταστούμε ανταγωνιστικοί».

Απορρίπτοντας το σχέδιο προϋπολογισμού ως «απαράδεκτο», ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιεί πως «με αυτό θα αυξανόταν το χρέος, ενώ συνεχίζουμε ακόμη να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της τελευταίας δημοσιονομικής κρίσης». «Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε μία δεύτερη Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ο ίδιος διευκρινίζει στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sole 24 Ore», πως διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε, τον οποίο, όπως σημειώνει, είχε επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο στη Ρώμη.

Ταυτόχρονα τονίζει πως η αυστριακή κυβέρνηση είναι σαφώς φιλοευρωπαϊκή και λαμβάνει πολύ σοβαρά την προεδρία της στην ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο, ενώ εκφράζει τη βαθιά πεποίθησή του ότι η Ευρώπη είναι η πλέον φιλόδοξη και σημαντικότερη «ιστορία επιτυχίας» του 20ού αιώνα και ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος για τον «γεφυροποιό» ρόλο της Αυστρίας σε διεθνές επίπεδο.

ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...