• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έκθεση Desert X Al Ula: Εγκαταστάσεις στη σαουδαραβική έρημο (βίντεο)

Έκθεση Desert X Al Ula: Εγκαταστάσεις στη σαουδαραβική έρημο (βίντεο)

Σειρά μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων έκαναν την εμφάνισή τους στα φαράγγια της ερήμου Al Ula στη Σαουδική Αραβία, αντικατοπτρίζοντας το τοπίο και την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.

Η έκθεση Desert X Al Ula είναι η πρώτη έκθεση site-specific εγκαταστάσεων στο βασίλειο, και σηματοδοτεί την εκεί «επίσκεψη» της έκθεσης έργων σύγχρονης τέχνης Desert X που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Coachella Valley της Νότιας Καλιφόρνιας.

Κάθε ένα από τα έργα, τα οποία είναι από τεχνητούς νερόλακκους (που λειτουργούν και ως τραμπολίνα) μέχρι μια τριθέσια κούνια, θέλει να ενθαρρύνει τον διάλογο γύρω από την έρημο. Για παράδειγμα, ο Rashed Al Shashai με την εγκατάστασή του στοχάζεται πάνω την ιστορία του εμπορίου στην περιοχή, παρουσιάζοντας μια πυραμιδοειδή κατασκευή από πλαστικές παλέτες οι οποίες χρησιμοποιούνται για μεταφορά εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Desert X, Neville Wakefield -ο οποίος ήταν ένας εκ των επιμελητών της έκθεσης στη σαουδαραβική έρημο-, τα έργα τα οποία παρουσιάζονται έχουν ευθείς αναφορές στη land art της περιόδου τέλη δεκαετίας 1960- αρχές δεκαετίας του 1970. Εκείνη την περίοδο, οι καλλιτέχνες «συνειδητά έκλιναν προς το απόμακρο ως έναν τρόπο να γκρεμίσουν τείχη – φυσικά τείχη, τείχη εμπειρίας, οικονομικά τείχη – των θεσμών στους οποίους ένιωθαν δεσμευμένοι» εξήγησε ο Wakefield. «Έκτοτε, η παγκοσμιοποίηση μας έχει αφήσει με μια ριζικά αλλαγμένη αντίληψη του κόσμου. Μπορεί το σύμπαν να έχει συρρικνωθεί αλλά τα πολιτισμικά τείχη παραμένουν» πρόσθεσε. Φέρνοντας μια έκθεση site-specific έργων σύγχρονης τέχνης στη σαουδαραβική έρημο, οι επιμελητές ευελπιστούν να πυροδοτήσουν συζητήσεις για την κουλτούρα.

Η έκθεση Desert X Al Ula θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου του 2020.

Βασίλης Τσεκούρας / ΑΠΕ ΜΠΕ/ photo video screenshot