• Αρχική
  • Άρθρα
  • EKTAKTO: Ο Τραμπ έπεισε τον Ερντογάν; Κατάπαυση πυρός στη Συρία -Το παρασκήνιο που οδήγησε στην «συμφωνία» (ΒΙΝΤΕΟ)

EKTAKTO: Ο Τραμπ έπεισε τον Ερντογάν; Κατάπαυση πυρός στη Συρία -Το παρασκήνιο που οδήγησε στην «συμφωνία» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν λίγο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μαϊκ Πενς,

ανακοίνωσε πως επετεύχθη μια συμφωνία παύσης του πυρός για 120 ώρες (5 ημέρες) μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Οι πληροφορίες έρχονται συγκεχυμένες γιαυτό θα κρατήσουμε τα βασικά σημεία τους.

Το σίγουρο είναι ότι λίγο αφότου Ερντογάν και Πενς ολοκλήρωσαν την συνάντηση τους, ήρθαν πληροφορίες πως αυτή πραγματοποιήθηκε σε πολύ ψυχρό κλίμα, ενώ ακούστηκε ακόμη πως ακυρώνεται η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Κατόπιν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, άρχισαν να καταφθάνουν τα καλά νέα της επίτευξης της εν λόγω συμφωνίας.

Η Τουρκική πλευρά φαίνεται πως δήλωσε ότι «πήρε αυτό που ήθελε», ενώ Πενς και Τραμπ, ανακοίνωσαν πως επιτελούς κατέληξαν σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ακόμη κι αν είναι για 5 ημέρες.

Στο τουιτ ο Αμερικανός πρόεδρος γράφει: «Καλά νέα από την Τουρκία, νέα σύσκεψη σύντομα με Πενς και Πομπέο. Ευχαριστώ Ερντογάν, εκατομμύρια ζωές θα σωθούν»

Σε νεότερη ανάρτησή του, τονίζει πως «αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να επιτευχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα. «Υπήρχε ανάγκη να δείξουμε λίγη ‘σκληρή αγάπη’ προκειμένου να επιτευχθεί (η συμφωνία). Αυτό είναι καλό για όλους. Είμαι υπερήφανους για όλους»

Επομένως ο Τραμπ υποστηρίζει πως οι απειλές του για «καταστροφή της Τουρκικής οικονομίας» έπεισαν τον Ερντογάν.

Σημαντικό: Ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως για να επέλθει εκεχειρία, πρέπει οι Κούρδοι να εγκαταλείψουν τα όπλα τους και να φύγουν από τις περιοχές τους.

Το τι θα γίνει θα το δούμε και για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Πριν λίγο, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως «Θα σταματήσουμε την επιχείρηση όταν όλοι οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν την ζώνη ασφαλείας», γνωστοποιώντας πως υπήρξε συμφωνία να συγκεντρωθεί όλος ο βαρύς οπλισμός του YPG(Κούρδων μαχητών) και να καταστραφούν οι θέσεις και τα οχυρά του.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, ενώ επισήμανε ότι ήδη έχει αρχίσει η αποχώρηση των Κούρδων. Αναφέρθηκε όμως και στις κυρώσεις, οι οποίες ενημέρωσε πως όλες θα ακυρωθούν, όπως και εκείνες που ήδη έχουν επιβληθεί.

Σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «το πάγωμα της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

(φώτο: Eurokinissi)