Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.
Μετά την νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.
Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο όταν είχε ανακοινώσει ότι θα «συνεχίσει ν΄αυξάνει τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό, μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική τροχιά προς το 2%.
Υπενθυμίζεται ότι σε μικρότερη αύξηση, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες προχώρησε χθες και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ η FED.
Το σκεπτικό της απόφασης αλλά και τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ αναμένεται να αναλύσει σε λίγο η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ.
(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σπόροι κολοκύθας: Η υπερτροφή με τα σημαντικά οφέλη για την υγεία
- Εξιχνιάστηκε η δολοφονία μιας έφηβης 41 χρόνια μετά… Πώς ένα καλαμάκι οδήγησε στον ένοχο
- Ε.Ε.: Πρόταση να οριστεί κατώτατη ηλικία τα 16 έτη για την πρόσβαση στα social media
- Πάπας: Δείχνει να απομακρύνεται η συναίνεση των κρατών ότι η ηθελημένη πρόκληση πείνας αποτελεί αδίκημα
- ΗΠΑ: Δικαστικό μπλόκο στις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων με αφορμή το shutdown
- Στρατό στη Γάζα ετοιμάζονται να στείλουν οι Τούρκοι
- Μητσοτάκης: «Πώς κάποιοι κατακρίνουν τόσο εύκολα αυτή την πολιτική των ήρεμων νερών;»
- 24χρονος Τούρκος μετέφερε παράνομα μέσα σε καρότσα Σύρους από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη
- Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί
- Σύνοδος κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC): Αναμένεται να δώσει το «παρών» ο Τραμπ