• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Είναι τρελοί οι Ιταλοί»: Τι συμβαίνει πειραματικά στο Μπέργκαμο! (ΒΙΝΤΕΟ)

«Είναι τρελοί οι Ιταλοί»: Τι συμβαίνει πειραματικά στο Μπέργκαμο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ιταλία σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ προστατεύει τα σύνορα και τους πολίτες της.
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Στο Μπέργκαμο, δημιουργήθηκε, μια ακαδημία ειδικά για μετανάστες. Θα σκεφτείτε, τι δουλειά έχει μια τέτοια ακαδημία, σε μια χώρα που δεν έχει φιλομεταναστευτική πολιτική. Διαβάστε παρακάτω και θα σας λυθεί η απορία!

Στο συγκεκριμένο «σχολείο» οι…μαθητές είναι αιτούντες άσυλο, δηλαδή μετανάστες που αξιολογούνται για το αν θα τους δοθεί παραμονή στη χώρα για κάποιο διάστημα ή όχι.

Αφού λοιπόν κάποιοι, λίγοι έστω, θα ενταχθούν στην κοινωνία, ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, οργάνωσε ένα πρόγραμμα ενός έτους, μια ακαδημία ουσιαστικά, που έχει σαν στόχο να διδάξει τους επίδοξους μετανάστες που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτό, τα βασικά.

Οι συμμετέχοντες, μαθαίνουν Ιταλικά, δουλεύουν σε εργοστάσια της περιοχής και πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή ρουτίνα. Επίσης πρέπει να πραγματοποιούν κοινωνική εργασία, δωρεάν φυσικά.

Μπορούν να χρησιμοποιούν smarthphones, αλλά μόνο μερικές ώρες μέσα στη μέρα. Τα δωμάτιά στα οποία μένουν έχουν μόνο ένα κρεβάτι, ενώ είναι αδιανόητη η χρήση άλλης γλώσσας πέρα από τα Ιταλικά. Θυμίζουν περισσότερο εκπαιδευόμενους στρατιώτες παρά μαθητές ακαδημίας.

Πρέπει επίσης πάντα να φορούν μια στολή εργασίας που γράφει «Ευχαριστώ Μπέργκαμο». Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν είναι μέρος για αργόσχολους, διότι οι συμμετέχοντες πρέπει να σέβονται τους κανόνες, με σκοπό να μπορέσουν αργότερα να βρουν μια δουλειά».

Ο Χριστόφ Σάντσεζ, σύμβουλος του δημάρχου, λέει πως το σύστημα αιτούντων άσυλο της Ιταλίας, δεν δουλεύει καλά και ρίχνει το φταίξιμο γιαυτό, στο γεγονός του ότι τους δίνονται πολλά δικαιώματα αλλά καμία υποχρέωση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι μετανάστες μπορούν να κάθονται στο κρεβάτι τους όλη τη μέρα και δεν υπάρχει κάποια νομοθεσία να τους εξαναγκάζει να κάνουν κάτι.

Εν τέλει, ο σκοπός της ιδιόρρυθμης αυτής ακαδημίας, είναι να αποδείξουν οι συμμετέχοντες πως είναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά, πως τους αρέσει η Ιταλία και δεν προκαλούν προβλήματα.

Φυσικά οι αριστεροί ακτιβιστές διαμαρτύρονται λέγοντας ότι το άσυλο σε μια χώρα εν τω μέσω μεταναστευτικής κρίσης είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Υποστηρίζουν επίσης πως δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην κοινωνία χωρίς να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει και να αλληλεπιδρά με τους άλλους ανθρώπους, ντόπιους και μη.

Ο Σάντζεζ ωστόσο, αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν κάνει 380 ώρες κοινωνικής εργασίας και όλοι όσοι συμμετέχουν καταλαβαίνουν Ιταλικά.

Όσο για το ότι οι μετανάστες δεν πληρώνονται, ο Γκόρι, ο δήμαρχος του Μπέργκαμ, λέει πως αυτό δεν ισχύει. Εμείς τους πληρώνουμε φαγητό, διαμονή και μαθήματα εντός της ακαδημίας όπου βρίσκονται.

(φώτο: Pexels)