• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ε.Ε. προς Τουρκία: «Δημοσιοποιήστε άμεσα την συμφωνία σας με τη Λιβύη»

Ε.Ε. προς Τουρκία: «Δημοσιοποιήστε άμεσα την συμφωνία σας με τη Λιβύη»

Την άμεση δημοσιοποίηση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ζητά από την Άγκυρα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».


Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η αντίδραση έρχεται μια μέρα μετά το σχόλιο της Ουάσιγκτον για την πρωτοβουλία της Τουρκία. «Προκλητικό» χαρακτήρισε συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Αποστάσεις από τις κινήσεις Ερντογάν στη Μεσόγειο πήρε και η Μόσχα, δια της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε από την Τουρκία να μην οξύνει την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

(φωτο:pexels)