Δύο χρόνια πολέμου στη Γάζα: Τα νούμερα που σοκάρουν

Η φρίκη που γιγαντώνει την απαίτηση για... ειρήνη! Ποιοί όμως θα τη φέρουν;

Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, που εξαπολύθηκε σε απάντηση στην επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς σε κοινότητες στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και έχει ισοπεδώσει μεγάλα τμήματα του θύλακα.

ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, περισσότεροι από 67.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, με σχεδόν το ένα τρίτο των νεκρών να είναι κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με στοιχεία των υγειονομικών αρχών της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στον απολογισμό του. Το Ισραήλ έχει ήδη δηλώσει ότι τουλάχιστον 20.000 από τους νεκρούς ήταν μαχητές.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η επίθεσή του έχει στόχο τη Χαμάς και ότι προσπαθεί να αποφύγει να πλήξει αμάχους, αλλά ότι η οργάνωση κρύβεται ανάμεσα στους πολίτες, έναν ισχυρισμό που η Χαμάς αρνείται.

Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα –επικαλούμενη παραδείγματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την έκταση των θανάτων, για να στηρίξει το πόρισμά της. Το Ισραήλ χαρακτήρισε την έκθεση «σκανδαλώδη» και «ψευδή».

ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ

Περίπου 193.000 κτίρια τη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με ανάλυση των τελευταίων στοιχείων από τον Ιούλιο του Δορυφορικού Κέντρου των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 213 νοσοκομεία και 1.029 σχολεία έχουν αποτελέσει στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μόνο τα 14 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας συνεχίζουν να είναι μερικώς λειτουργικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και αυτά στη νότια Γάζα είναι υπερπλήρη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για το επίπεδο καταστροφής στην Πόλη της Γάζας, το βασικό αστικό κέντρο του θύλακα, και έχει δηλώσει ότι η όποια εσκεμμένη προσπάθεια για μετεγκατάσταση πληθυσμού θα ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.

ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ

Μόνο περίπου το 18% της Λωρίδα της Γάζας δεν υπόκειται αυτή τη στιγμή σε εντολές εκτοπισμού ή δεν βρίσκεται εντός στρατιωτικοποιημένων ζωνών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές.

Από τότε που το Ισραήλ επέκτεινε τη στρατιωτική του εκστρατεία στην Πόλη της Γάζας στα μέσα Αυγούστου, ορκιζόμενο να εξαλείψει τους μαχητές της Χαμάς, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει πάνω από 417.000 εκτοπισμούς ανθρώπων από το βόρειο στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους στην Πόλη της Γάζας να κινηθούν προς τον νότο. Αλλά οι συνθήκες στη νότια Γάζα είναι δύσκολες, με οικογένειες να είναι συνωστισμένες σε αυτοσχέδιες σκηνές και τις υπηρεσίες, που έχουν φθάσει στα όριά τους, να πασχίζουν να διαχειριστούν τις νέες αφίξεις, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο κατάταξης ως προς την επισιτιστική ασφάλεια (IPC) δήλωσε τον Αύγουστο ότι λιμός είναι σε εξέλιξη στην Πόλη της Γάζας και πιθανόν να εξαπλωθεί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την έκθεση αυτή ως «ξεδιάντροπο ψέμα». Σύμφωνα με το IPC, 514.000 άνθρωποι –σχεδόν το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων στη Γάζα— είναι αντιμέτωπο με συνθήκες λιμού.

Τουλάχιστον 177 άνθρωποι –μεταξύ των οποίων 36 παιδιά— έχουν πεθάνει από λιμό και υποσιτισμό από τότε που επιβεβαιώθηκαν συνθήκες λιμού σε τμήματα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Πάνω από το 60% των εγκύων και των νέων μητέρων πάσχει από υποσιτισμό, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo αρχείου

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί