Δίνουν άλλο ένα «χτύπημα» στα μετρητά: Προωθείται η έκδοση ψηφιακού δολαρίου

Λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS),

η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες Καναδά, Ιαπωνίας, Σουηδίας, Ελβετίας και Αγγλίας να εξετάσουν από κοινού το θέμα των κρυπτονομισμάτων και τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες, ηχηρά ονόματα της αγοράς χρησιμοποίησαν το βήμα του Νταβός και κάλεσαν τις ΗΠΑ να εκδώσουν μια ψηφιακή εκδοχή του δολαρίου. Αιτία το γεγονός ότι η Κίνα έχει δρομολογήσει το σχέδιο της έκδοσης του «ψηφιακού γουάν».

Ο Κρίστοφερ Τζιανκάρλο, πρώην στέλεχος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόνισε πως όσοι χρησιμοποιούν το δολάριο «δεν εξυπηρετούνται επαρκώς από την αναλογική εκδοχή του σε έναν ψηφιακό κόσμο». Ο κ. Τζιανκάρλο, τον οποίο τα ΜΜΕ έχουν αποκαλέσει «πατερούλη των κρυπτονομισμάτων», επειδή έχει δηλώσει ανοικτός στην τεχνολογία blockchain, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ πρέπει να εκδώσουν ψηφιακή εκδοχή του δολαρίου. Προσφάτως, μάλιστα, ίδρυσε το ίδρυμα ψηφιακού δολαρίου από κοινού με την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Accenture με σκοπό να μελετηθεί ο σχεδιασμός και το πιθανό πλαίσιο που θα διέπει το κρυπτογραφημένο δολάριο.

Επικροτώντας την πρόταση του κ. Τζιανκάρλο, η Νέχα Ναρούλα, διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Ψηφιακών Νομισμάτων στο ΜΙΤ, δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι «αξίζει πραγματικά τον κόπο να το εξετάσει κανείς».

Η κ. Ναρούλα κάλεσε μάλιστα την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα να αναβαθμίσει τις γνώσεις της σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, παραδέχθηκε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διερευνά τις δυνατότητες έκδοσης ψηφιακού νομίσματος και «αναλύει προσεκτικά το κόστος και τα οφέλη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα, πάντως, με τον Τζε Σουμάχερ, διευθύνοντα σύμβουλο της 55 Foundry, εταιρείας του κλάδου των ψηφιακών νομισμάτων, θα χρειαστούν ακόμη 10 με 15 χρόνια για να αναπτυχθεί μια ψηφιακή εκδοχή του δολαρίου.

Στο μεταξύ, η Κίνα εργάζεται στην ψηφιακή εκδοχή του γουάν και αρκετοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως θα καταφέρει να το έχει ετοιμάσει στο τρέχον έτος. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ανακοινώσει επισήμως ότι σχεδιάζει ένα ψηφιακό γουάν, χωρίς πάντως να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου σκοπεύει να το έχει ετοιμάσει.

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες του είδους, το ψηφιακό γουάν θα βοηθήσει την Κίνα να διεθνοποιήσει το νόμισμά της και να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου.

(kathimerini – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί