Δημοσκοπήσεις-Τουρκία: Ορατό το ενδεχόμενο να χάσει ο Ερντογάν

Ορατό περισσότερο από ποτέ είναι το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές ο «σουλτάνος» Ερντογάν.

Αυτό πλέον λένε ανοικτά και οι δημοσκόποι στην γειτονική χώρα.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει» επισήμανε στην ιστοσελίδα «Ντικέν» ο Γενικός Διευθυντής της αξιόπιστης εταιρείας δημοσκοπήσεων «KONDA Research», Αϊντίν Ερντέμ.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πιο πιθανό ο Ερντογάν να χάσει παρά να κερδίσει. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για την αντιπολίτευση να πει “θα γιορτάσουμε τη νίκη”στις 15 Μαΐου. Ο Ερντογάν έχει πολλά ατού, έχει πολλά κουνέλια να βγάλει από το καπέλο. Αυτό που πρέπει να κάνει η αντιπολίτευση εναντίον του είναι να δώσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης. Από την άλλη, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιεί πάντα το επιχείρημα “όλοι σας και μόνος μου” Πτωτική τάση στις ψήφους Ερντογάν υπήρξε προς το τέλος του περασμένου έτους. Αλλά δεν συνέχισε. Ο Ερντογάν κράτησε τις ψήφους του».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ερντέμ, ο δρόμος για την αντιπολίτευση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα:

«Η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει τις εκλογές. Μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα όχι μόνο από τις έρευνες αλλά και από την κοινωνική ατμόσφαιρα. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στο τι ακούγεται στα social media. Είναι κάτι που νιώθεις. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη γλώσσα των ρεπόρτερ στην τηλεόραση, στα σενάρια στις τηλεοπτικές σειρές, ακόμη και στις διαφημίσεις. Νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια ατμόσφαιρα στην κοινωνία.

Όσες μετρήσεις κι αν γίνουν, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι ο Ερντογάν δεν θα είναι σίγουρα πρόεδρος στις 15 Μαΐου, γιατί τίποτα στην Τουρκία, που βλέπουμε από τα μάτια των ερευνητών, δεν επηρεάζει το ποσοστό ψήφου. Επομένως, τα πράγματα είναι και πολύ εύκολα και πολύ δύσκολα και για τις δύο πλευρές. Όλοι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν κάτι σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι σαν μια σκακιέρα 30 παικτών. Επομένως, είναι αδύνατο να προβλέψουμε τα πάντα».

Επηρεάζουν οι σεισμοί τις εκλογές;

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της «KONDA Research»:

«Γιατί υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα εδώ και το είδαμε και στο πάρκο Γκεζί. Θεωρήθηκε ότι η ψήφος του Κόμματος ΑΚP θα έπεφτε πολύ λόγω των όσων συνέβησαν εκεί. Και πάλι, ως ομιλία, υπήρξαν σκληρές επικρίσεις στον Ερντογάν. Η ρητορική “θα δικαστούν, θα τιμωρηθούν” επικράτησε αρκετά, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε ότι το εκλογικό σώμα συγκεντρώνεται γύρω από τα κόμματά του.

Μιλάμε για ένα κόμμα και έναν αρχηγό όπου εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ψηφίζουν, παρόλο που η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει διαπράξει εγκλήματα για τα οποία πρέπει να διωχθεί. Ο ρεβανσισμός προκαλεί συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΡ γύρω από τον Ερντογάν»

(ΦΩΤΟ:intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί