• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δηλώσεις στήριξης από τις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων

Δηλώσεις στήριξης από τις Βρυξέλλες για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων

Συμβολικής σημασίας ήταν οι κοινές δηλώσεις που έκαναν χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

«Αυτή ήταν μία καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και για τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου αναφερόμενος στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της προηγούμενης Τρίτης, σύμφωνα με την οποία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, αν η ΠΓΔΜ τηρεί τα κριτήρια, τον Ιούνιο του 2019.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να τονώσουν το επόμενο διάστημα όσο το δυνατόν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με δηλώσεις και συναντήσεις, καθώς η ΠΓΔΜ δεν έλαβε την πολυαναμενόμενη πράσινη κάρτα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η χώρα του πλέον έχει μπει στην ευρωπαϊκή πορεία της. Συγχρόνως, τόνισε πως η «διαδικασία της ευρωπαϊκής ένταξης δεν τελειώνει με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, αντιθέτως, από εμπειρίες του παρελθόντος, ξέρουμε ότι οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν περίπου επτά χρόνια».

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι, αν διατηρηθεί αυτό το «ευρωπαϊκό μομέντουμ» της χώρας του, τότε «οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν το 2025 και να είμαστε μέλος της Ε.Ε.». Σημειώνεται, τέλος, ότι την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ζητούν με προσφυγή στο ΣτΕ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και σύσσωμες οι παμμακεδονικές ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων.

(Καθημερινή)