Διεθνοποίηση των επεισοδίων στα Ιεροσόλυμα! «Απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων», ζητούν ισλαμικές χώρες

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα το απόγευμα ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά την επιδρομή της αστυνομίας του Ισραήλ στο τέμενος αλ Άκσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Ιορδανία είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης σε συντονισμό με την Αίγυπτο και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Νωρίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε καταδικάσει την επιδρομή στο τέμενος αλ Άκσα.

«Η ακραία προσέγγιση που διέπει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε εκτεταμένες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, αν δεν αντιστραφεί», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γάιτ.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς μέσα στο ισλαμικό τέμενος αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο λατρείας του ισλάμ, εγείροντας ανησυχία για την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων καθώς φέτος συμπίπτουν το Ραμαζάνι, το εβραϊκό και το χριστιανικό Πάσχα.

Καταγγέλλοντας αυτό το «έγκλημα άνευ προηγουμένου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά για να το υπερασπιστούν».

Αντιδράσεις

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν αμέσως από το τέμενος, ενώ η Σαουδική Αραβία επεσήμανε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει «τις διεθνείς αρχές και τους κανόνες που διέπουν τον σεβασμό στη θρησκεία».

Η Αίγυπτος, παραδοσιακός μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ότι θεωρεί «το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, υπεύθυνο για αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες εκεχειρίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατήγγειλε «τη βίαιη επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος (…) η οποία καταδεικνύει σε όλο τον κόσμο για μία ακόμη φορά την εγκληματική φύση αυτού του καθεστώτος αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση γνωρίζει νέα κλιμάκωση μετά την ορκωμοσία, στα τέλη Δεκεμβρίου, μίας από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί