Διεθνείς αγορές: Σε υψηλό 22 μηνών κινούνται οι μετοχές

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών ανήλθαν οι μετοχές,

στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται σε συνομιλίες με στόχο μια αρχική συμφωνία για τον τερματισμό της εμπορικής τους διαμάχης που έχει πλήξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει προκαλέσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, με την Ουάσινγκτον να αναμένεται να επιβάλει νέο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα από τις 15 Δεκεμβρίου.

Η απουσία ξεκάθαρων ειδήσεων για την πρόοδο των συνομιλιών δεν έχει επηρεάσει τους επενδυτές που βρίσκουν ενθαρρυντική την αυξανόμενη αίσθηση ότι έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι για μια ύφεση.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, ενισχύθηκε κατά 0,1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς.

Ενισχυμένες ήταν επίσης οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται κατά 0,4% στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2015. Οι δείκτες στη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο ενισχύθηκαν κατά 0,4% και 0,5% αντίστοιχα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχές MSCI για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,6%. Τα blue chips στο χρηματιστήριο της Σανγκάης κατέγραψαν άνοδο 1% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 1,4%.

Το δολάριο κινείτο σταθεροποιητικά έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων ύστερα από τρεις συνεχείς ημέρες απωλειών, με τους επενδυτές να αναμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Οκτωβρίου όταν οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας μείωσαν τα επιτόκια. Ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 97,807, κοντά στο χαμηλό δύο εβδομάδων αφού υποχώρησε κατά 0,6% τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η βρετανική λίρα διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,2953 δολάριο αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο του μήνα καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •