«Δεν σας λέμε τι θα κάνουμε»: Θα δούμε τις πρώτες ρωσικές πυρηνικές δοκιμές του 21ου αιώνα;

Τι αλλάζει από σήμερα...

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας κινήθηκε γρήγορα για να ικανοποιήσει την ευχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με το να ολοκληρώσει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που μεταβάλει από νομικής απόψεως τη στάση της Μόσχας στο θέμα των πυρηνικών δοκιμών σε μια περίοδο μεγάλης έντασης με τη Δύση.

Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ολοκλήρωσε την δεύτερη και τρίτη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου που ανακαλεί εκ μέρους της Ρωσίας την επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT). Η κάτω βουλή ενέκρινε ομόφωνα και τις δύο αναγνώσεις με 415 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

Ο Πούτιν είχε παροτρύνει στις 5 Οκτωβρίου την Κρατική Δούμα να κάνει αυτή την αλλαγή προκειμένου να «αντικατοπτρίσει» τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη του 1996.

«Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας ενώπιον των πολιτών μας, προστατεύουμε τη χώρα μας. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα είναι αποκλειστικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Ο Πούτιν από πέρυσι που πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία, έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στη Δύση την πυρηνική ισχύ της Ρωσίας. Χθες η κρατική τηλεόραση έδειξε σπάνια πλάνα του με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο να συνοδεύεται από αξιωματικούς του ναυτικού που μετέφεραν το λεγόμενο πυρηνικό βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί εντολή για πυρηνικό πλήγμα.

Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι μια πυρηνική δοκιμή, είτε αυτή γίνει από τη Ρωσία είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ωθήσει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο, και την Κίνα και την Ινδία και το Πακιστάν, προκαλώντας έναν νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Όλοι προς το παρόν τηρούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών και μόνο η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή αυτόν τον αιώνα.

Η Ρωσία επικύρωσε αρχικά τη συνθήκη CTBT το 2000. Αν και ανακαλεί αυτό το βήμα, έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα παραμείνει ως υπογράψασα τη συνθήκη και θα συνεχίσει να παρέχει δεδομένα στο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης που ειδοποιεί τον κόσμο για κάθε πυρηνική δοκιμή.

Αλλά όταν κατατέθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αποσυρθεί εντελώς και δήλωσε ότι θα αφήσει την Ουάσινγκτον να εικάζει σχετικά με τις προθέσεις της.

«Και τι θα κάνουμε στη συνέχεια – αν παραμείνουμε μέρος ή όχι μέρος της συνθήκης, δεν θα τους το πούμε. Πρέπει να σκεφτόμαστε την παγκόσμια ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών μας και των συμφερόντων τους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο νόμος τώρα θα πάει προς συζήτηση στην άνω βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) και εν συνεχεία θα τον υπογράψει ο Πούτιν.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι γνωρίζει τις εκκλήσεις προς τη Ρωσία να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές, αλλά δεν είναι έτοιμος να πει αν η Μόσχα πρέπει να το κάνει ή όχι.

Τον Φεβρουάριο, είχε πει ότι η Ρωσία πρέπει να «ετοιμάσει τα πάντα» για να πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον κάνει το ίδιο.

Η μετασοβιετική Ρωσία δεν έχει πραγματοποιήσει (στα φανερά) ποτέ πυρηνικές δοκιμές. Η Σοβιετική Ένωση έκανε την τελευταία πυρηνική δοκιμή το 1990 και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1992.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί