Νέο χαμηλό σημείωσε σήμερα, Τετάρτη, η τουρκική λίρα που συνεχίζει να καταγράφει αρνητικά ρεκόρ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για αρνητικές αποδόσεις εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Πώς διαμορφώνεται η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας
Λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας διαμορφωνόταν στις 7,69 λίρες ανά δολάριο και 8,99 λίρες ανά ευρώ.
Οικονομολόγοι που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της την Πέμπτη παρά τη βουτιά της λίρας, αλλά θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης με άλλα μέτρα.
Πού οφείλεται η πτώση της τουρκικής λίρας
Οι ανησυχίες σχετικά με τα συναλλαγματικά αποθέματα, τις αρνητικές αποδόσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο έχουν ωθήσει τη λίρα πάνω από 20%, καθιστώντας το ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση φέτος, επισημαίνει τo Reuters.
Σημειώνεται ότι τα νομίσματα αναπτυσσόμενων χωρών υποχώρησαν σήμερα έναντι του δολάριο, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο δολάριο, γεγονός που το Reuters αποδίδει σε φόβους για νέα ύφεση από τους περιορισμούς που επιβάλλονται εκ νέου σε Ευρώπη και Βρετανία λόγω της νέας έξαρσης του κορονοϊού.
Ο δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών MSCI μειώθηκε για τρίτη συνεδρίαση, με αιχμή τις απώλειες του νοτιοαφρικανικού ραντ ύψους 1%, υποχωρώντας περαιτέρω από το υψηλό επίπεδο εξαμήνου της περασμένης εβδομάδας.
(sputniknews – φωτο:screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η ΕΛΑΣ επικοινώνησε με την οικογένεια Αντετοκούνμπο μετά το απειλητικό μήνυμα που δέχθηκε από Τούρκο
- Τους πήραν χαμπάρι! Παγκόσμιος περίγελος το ΝΑΤΟ μετά την απάτη με την «εισβολή ρωσικών drones», video
- Ρωσία σε Ε.Ε.: «Με τις συνεχείς κυρώσεις δεν πετυχαίνετε τίποτα»
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι όλοι οι αστυνομικοί για το έλλειμμα άνω των 700.000 που αποκαλύφθηκε το 2022
- Φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο Καματερό – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
- ΤτΕ: “Ανέβασε στροφές” η αγορά ακινήτων το β΄τρίμηνο 2025 – Νέα άνοδος των τιμών κατά 7,3%
- ΥΠΕΘΟ: Παράταση έως 11 Σεπτεμβρίου 2026 για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων
- Οι αργίες και οι διακοπές του νέου σχολικού έτους
- Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας και ανθεκτικότητας
- Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ, στο επίκεντρο τα εξοπλιστικά και το μεταναστευτικό