• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χτύπημα της μεξικάνικης αστυνομίας στον μεγαλύτερο “βαρόνο” ναρκωτικών στη χώρα

Χτύπημα της μεξικάνικης αστυνομίας στον μεγαλύτερο “βαρόνο” ναρκωτικών στη χώρα

Δια μέσω της συζύγου του.

Οι αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι συνέλαβαν τη σύζυγο του βαρόνου των ναρκωτικών Νεμέσιο Οσεγκέρα Σερβάντες, η οποία κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για λογαριασμό του καρτέλ του, στο οποίο αποδίδεται η εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων ηρωίνης στις ΗΠΑ.

Ο Οσεγκέρα, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο «Ελ Μέντσο», έχει αναδειχθεί στον ισχυρότερο βαρόνο των ναρκωτικών στο Μεξικό αφότου ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εκδόθηκε πέρυσι για να δικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Η σύζυγός του Ροσαλίντα Γκονσάλες Βαλένσια συνελήφθη από πεζοναύτες στο Σαπόπαν, ένα προάστιο της πόλης Γουαδαλαχάρα, στη δυτική Πολιτεία Χαλίσκο, «χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά», έπειτα από την έκδοση δικαστικής διαταγής για τη σύλληψή της για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ναβαρέτε εξήγησε ότι η σύζυγος του βαρόνου «φέρεται να διαχειριζόταν πόρους» για λογαριασμό του Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, που οι μεξικανικές αρχές χαρακτηρίζουν πλέον την ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, καθώς έχει εξαπλωθεί σε εννιά πολιτείες του Μεξικού, στις ΗΠΑ, ενώ διατηρεί επίσης σχέσεις με συμμορίες σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

«Αυτή η γυναίκα είναι πιθανόν η διαχειρίστρια των πόρων της εγκληματικής οργάνωσης» και αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις, επέμεινε ο Ναβαρέτε.

Κατά τους υπολογισμούς της μεξικανικής κυβέρνησης, το καρτέλ που διευθύνει ο «Ελ Μέντσο» έχει συσσωρεύσει έσοδα ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ίδια επιχείρηση, οι Πεζοναύτες συνέλαβαν επίσης έναν ακόμη ύποπτο, που κατονομάστηκε μόνο ως Χεράρδο Ν., και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της συμμορίας στα Πολιτείες Γουαναχουάτο και Μιτσοακάν.

Ο άνδρας αυτός, ο οποίος κατηγορείται για φόνους αστυνομικών και μελών αντίπαλων καρτέλ, έχει επίσης ζητηθεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ από τις αμερικανικές αρχές, που τον καταζητούν για μια ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε το 2002 στο Όρεγκον.

Στην επιχείρηση κατασχέθηκε εξάλλου ποσότητα 270 κιλών κοκαΐνης.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Γουαδαλαχάρα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Μεξικού, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο αντιποίνων από το Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Οι αρχές στο Σικάγο χαρακτηρίζουν τον «Ελ Μέντσο» δημόσιο κίνδυνο υπ’ αριθμόν 1 και προσάπτουν στη συμμορία του ότι ασκεί «ακραία βία» για να επεκτείνει το μερίδιό της στη διακίνηση ηρωίνης. Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Τα τελευταία χρόνια, το Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο δεν διστάζει να επιτίθεται εναντίον αστυνομικών, ούτε στρατιωτικών. Το 2015, μέλη της συμμορίας αυτής είχαν σκοτώσει 20 στρατιωτικούς και μια αστυνομικίνα εξαπολύοντας επίθεση με εκτοξευτήρα οπλοβομβίδων εναντίον στρατιωτικού ελικοπτέρου.